avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare fictiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare fictiva

Buna ziua. Am studiat 4 ani facultatea de Inginerie electrica si dupa ce mi-am luat diploma am fost sa imi caut un loc de munca.Cu greu am gasit ceva, dar sa trecem peste asta vreau sa spun ca in momentul in care am vrut sa imi fac angajarea, angajatorul m-a intrebat daca mai lucrez undeva deoarece in programul revisal apare (spre surprinderea mea) ca sunt angajat la o firma de un an de zile in Suceava. :sorry: Prima data am crezut ca era o gluma si i-am spus sa mai verifice ca mi se parea aberant. M-am dus a doua zi la ANAF apoi de la ANAF m-au trimis la ITM, iar la ITM mi-au confirmat ca intr-adevar lucrez pe cand eu nu am lucrat nici macar un minut la respectiva firma:O. Degeaba am incercat sa le explic ca ei m-au pus sa imi fac cerere de demisie si cerere pentru eliberarea vechimii si sa o duc la respectiva firma.Am cautat pe internet firma respectiva si am gasit o adresa a unui apartament dintr-un bloc din Suceava. Am stat pe acolo o zi intreaga #-o si nu am gasit pe nimeni, am intrebat oameni si nu stiau nimic. Ce e de facut in cazul acesta? Angajatorul mi-a spus sa rezolv problema aceasta ca altfel nu ma angajeaza :( ca ii fac lui probleme.Nu stiu cui sa ma adresez, numai la politie nu am fost dar banuiesc ca ma trimit iar la ITM :sorry: Mentionez ca firma aceasta dubioasa e intreprindere individuala
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2016
stefanapopei, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:17, 27 Octombrie 2016
1. Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, o persoana poate incheia c.i.m. cu norma intreaga cu un nou angajator chiar daca mai are un c.i.m. cu norma intreaga.

2. Mergeti la Reg.Comertului si vedeti care este stare acelei societati in care figurati ca si angajat.
dar daca esti trecut intr-un loc cu 8 ore, il alt loc cu 6 si tot asa. Din hartii ar iesi ca persoana respectiva lucreaza 24 ore continuu.
Dispozitiile art. 35 din Codul muncii consacra posibilitatea salariatului de a cumula mai multe functii in baza unor contracte individual de munca, fie la angajatori diferiti, fie la acelasi angajator.

Textul nu ne prevede insa cum sa se coreleze aceasta situatie cu dispozitiile legale care instituie durata maxima a timpului de munca.

Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 112 alin. (1) C. muncii, cu dispozitiile art. 35, art. 113, art. 118 din acelasi cod, deducem ca durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana, se refera la un singur contract de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 525)

Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca, intrucat, in caz contrar, s-ar goli de continut dispozitiile art. 35 din Codul muncii ce permit salariatului sa cumuleze mai multe contracte individuale de munca. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 269, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 165).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

2 contracte de munca dorel13 dorel13 Este voie ca o persoana sa aiba 2 contracte de munca la aceiasi firma? Mentionez ca unul este de 8 ore si altul de 4 ore. Functiile sunt diferite. Am inteles ... (vezi toată discuția)
Program maxim de lucru zilnic salariat gcazaciuc gcazaciuc Imi puteti spune va rog daca este in regula din perspectiva ITM sa lucrez cu norma intrega la o firma terta si sa fiu angajat cu jumatate de norma si la firma ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, care este timul maxim de lucru legal a unui angajat ... marcucarolina marcucarolina Buna ziua, Care este timul maxim de lucru legal a unui angajat la mai multie societatii? Va multumesc! (vezi toată discuția)