avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... minor in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

minor in strainatate

sunt divortata si am o fata de 11 ani ,intrebarea mea este daca as vrea sa plec intr o excursie in strainatate cu fata ce acte am nevoie .Este necesar acordul tatalui ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:18, 30 Octombrie 2016
Buna seara,
Pasaport pentru fiica si acordul tatalui atat pentru pasaport cat si pentru iesirea din tara.
In cazul in care tatal este mai greu de convins va puteti adresa instantei care sa pronunte o sentinta care sa inlocuiasca cele doua acorduri.
1 În ce împrejurări poate un părinte să deplaseze în mod licit copilul în alt stat membru, fără consimţământul celuilalt părinte?
Conform dispoziţiilor art. 30 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, minorul care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi care călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi poate părăsi teritoriul României fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau că exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013.
De asemenea, nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau, după caz, declarat dispărut, în condiţiile legii, dacă însoţitorul face dovada în acest sens.
Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a minorilor însoţiţi în cazul în care însoţitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul urmează să beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României şi fără de care viaţa sau sănătatea îi este pusă în mod grav în pericol, cu condiţia să prezinte documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autorităţile medicale române, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care urmează să se acorde tratamentul medical respectiv, chiar dacă nu există acordul ambilor părinţi, al celuilalt părinte, al părintelui supravieţuitor sau al reprezentantului legal. De asemenea, organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a minorilor însoţiţi în cazul în care însoţitorul face dovada că minorul se deplasează pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzătoare, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfăşura aceste studii sau concursuri, chiar dacă există acordul doar al unuia dintre părinţi.
Aveți nevoie de acordul celuilalt părinte, acord exprimat printr-o declarație întocmită la notarul public.
Depinde de ce va scrie în hotărârea de divort, dacă va e încredințată spre creștere și educarea sau exercitati singura autoritatea parinteasca, nu aveți nevoie de acordul tatălui.
Mergeți cu hotărârea sa ii faceți pașaport, dacă acolo nu aveți nevoie de acordul tatălui, nu aveți nevoie nici când veți ieși din tara.
Dacă exercitati impreuna autoritatea parinteasca, aveți nevoie de acordul tatălui și când veți face pașaport și pt a ieși din tara.
Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot iesi din tara cu minorul daca in urma divortului s-a stabilit custodia comuna? Silvy Silvia Silvy Silvia Buna ziua!As dori si eu sa plec din tara impreuna cu cele 2 fetite ale mele.In urma divortului s-a stbilit custidia comuna,iar domiciliul fetelor este stabilit ... (vezi toată discuția)
Scoaterea minorului din tara doar cu mama, fara tata dianabab dianabab Am o fetita de un an pe care o cresc singura, este pe numele meu si in costudia mea in urma procesului cu tatal acesteia.Intrebarea mea este daca pot s-o scot ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutati-ma gianialex-nicoleta gianialex-nicoleta am un baietel de 8 ani.nu am fost casatorita cu tatal lui.in certificat poarta numele de familie al tatalui.de la 6 saptamani nici eu nici fiul meu nu l-am ... (vezi toată discuția)