avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum se calculeaza si cand se genereaza taxele si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum se calculeaza si cand se genereaza taxele si impozitele la buget?

In luna ianuarie 2013 angajatorul meu a intrat in insolventa.
In luna iunie 2013 am fost disponibilizat in cadrul unui program de disponibilizari colective.
In perioada iunie 2013 - iunie 2014 am fost in somaj.
In luna iunie 2014, indeplinind conditiile legale pentru pensionare la limita de varsta, m-am pensionat.

La disponibilizare, angajatorul a acordat (pe hartie) salarii compensatorii celor disponibilizati – conform contractului colectiv de munca, in cazul meu fiind vorba de 18 salarii compensatorii X cca. 2.800 lei.
Aceste salarii compensatorii au fost recunoscute de angajator in instanta. Plata acestor salarii compensatorii a fost prinsa de catre administratorul judiciar al angajatorului in programul de reorganizare.
Angajatorul a inceput sa plateasca FAPTIC (nu numai pe hartie) aceste salarii compensatorii, la aproape doi ani de la disponibilizare - fractionat (1/3/ salariu compensatoriu) - incepand cu luna mai 2015 si, cel mai probabil, procesul de plata va dura pana in anul 2018.

Pentru stabilirea PUNCTELOR DE PENSIE AFERENTE LUNII IUNIE 2013 si implicit a drepturilor de plata a pensiei, CASA DE PENSII, a luat in calcul in contul drepturilor salariale brute (calculate de angajator subsemnatului ) in cuantum de cca. 60.000 lei (salariu iunie 2013 + sporuri + salarii compensatorii) -conform prevederilor legale, numai suma de cca. 11.500 lei (5 salarii medii) – suma pentru care angajatorul a achitat obligatiile fata de CASA DE PENSII in cursul anului 2013.
Avand in vedere ca angajatorul nu a efectuat plata drepturilor salariale (drepturi salariale generate dupa intrarea in insolventa a angajatorului – la cca. 5 luni de la declansarea insolventei) CU PRIORITATE - conform CODULUI MUNCII si conform CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCA - LA DATA DISPONIBILIZARII si ca a inceput plata fractionata a acestor drepturi salariale, dupa doi ani de la generarea acestor drepturi, va rog sa-mi spuneti daca angajatorul poate fi obligat sa plateasca pentru suma de cca. 50.000 lei, casei de pensii, taxele datorate conform platilor efectuate fractionat (in cazul de fata este vorba de plati in rate de cca. 50 de rate x 1.000 lei) si, daca da, care este temeiul legal.

Din punctul meu de vedere exista suspiciunea rezonabila de evaziune fiscala prin aceasta modalitate de declarare a sumei de 60.000 lei ,ca drepturi salariale aferente lunii iunie 2013, drepturi salariale care trebuia declarate si taxate, dupa mine, in momentul platii acestora.

Va multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Ionelpatrut , utilizator 13:25, 31 Octombrie 2016
Legea 263/2010
Art. 32
(1) Calculul şi plata contribuţiei de asigurări sociale datorată de către asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I şi II, respectiv de către angajatorii acestora se fac lunar de către angajatori.
......
(3) Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate de asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. IV şi alin. (2) se face lunar de către aceştia sau, în numele lor, de către orice altă persoană, în contul casei teritoriale de pensii la care sunt asiguraţi.
....

art.39
(1) Contribuţia individuală de asigurări sociale prevăzută de lege se virează lunar de către angajator, la unitatea teritorială a Trezoreriei Statului la care acesta este luat în evidenţă ca plătitor de impozite şi taxe, împreună cu contribuţia de asigurări sociale pe care acesta o datorează în calitate de contribuabil bugetului asigurărilor sociale de stat.
.....

art.43
In cazul neachitării la termen, potrivit legii, a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor sociale de stat de persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. IV şi alin. (2), casele teritoriale de pensii procedează la aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor cuvenite, conform dispoziţiilor legale privind executarea creanţelor bugetare


.... Din punctul meu de vedere exista suspiciunea rezonabila de evaziune fiscala ...


In acest caz,puteti depuneosesizare la ANAF:
Multumesc pentru raspuns dar din pacate nu ma ajuta cu nimic. Nu stiu cum sa interpretez aceste articole de lege.
Precizez ca angajatorul a platit contributia la asigurarile sociale in anul 2013 pentru cca. 11.500 lei (cinci salarii medii pe economie) din suma de cca. 60.000 lei. Problema este ca eu nu am primit cei 60.000 de lei in 2013. Din cei 60.000 de lei eu am primit pana acum doar 17.000 lei iar plata a inceput in aprilie 2015.
Intrebarea este cand trebuie platita contributia?
Art. 32 prevede ca:
(1) Calculul şi plata contribuţiei de asigurări sociale datorată de către asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I şi II, respectiv de către angajatorii acestora se fac lunar (de către angajatori.

Ce luna se ia in calcul? Luna in care au fost generate aceste drepturi salariale sau luna in care s-au platit de catre angajator catre angajat drepturile salariale?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 112 ... cand si cum poate fi rectificata? Ionelpatrut Ionelpatrut In luna ianuarie 2013 angajatorul meu a intrat in insolventa. In luna iunie 2013 am fost disponibilizat in cadrul unui program de disponibilizari ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii: plata drepturi salariale si rectificare declaratie 112 Ionelpatrut Ionelpatrut In luna ianuarie 2013 angajatorul meu a intrat in insolventa. In luna iunie 2013 am fost disponibilizat in cadrul unui program de disponibilizari ... (vezi toată discuția)
Rectificare declaratie 112 de catre fostul angajator Ionelpatrut Ionelpatrut Buna ziua! In anul 2013 am fost disponibilizat de catre fostul angajator - printr-un proces de disponibilizare colectiva. Timp de 1 an am fost in somaj. ... (vezi toată discuția)