avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Negociere CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Negociere CCM

Buna ziua,

In momentul de fata, in cadrul firmei care are un nr de aprox 300 salariati este in vigoare un CCM, valabil pana in dec 2016, incheiat intre Patronat si Sindicat. Se doreste renegocierea CCM, dar intre Patronat si reprezentantii salariatilor. Cati reprezentanti ai salariatilor ar trebui alesi? Trebuie transmis un doc catre ITM prin care se notifica incetarea CCM existent, sau la data expirarii se depune noul CCM? Care ar fi procedura de alegere si depunere al noului CCM?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:40, 2 Noiembrie 2016
Buna ziua,

Va recomand sa cititi art. 150 si urmatoarele din Legea nr. 62/2011 pentru a va lamuri cu privire la incetarea actualului CCM, iar ulterior in vederea incheierii unui nou CCM sa cititi prevederile art. 127 si urmatoarele din Legea 62/2011.

Articolele indicate va vor edifica cu privire la pasii de urmat in vederea realizarii obiectivului dorit de catre dvs., respectiv incheierea unui nou CCM cu respectarea tuturor procedurilor, obligatiilor si dispozitiilor legale aplicabile.

Legea nr. 62/2011 - legea dialogului social
Ultima modificare: Miercuri, 2 Noiembrie 2016
AVOCAT GEORGIANA URIAN, Avocat
1. Cu sindicatul ce s-a intamplat ?

2. Reprezentantii salariatilor pot negocvia ccm numai in lips aunui sindicat reprezentativ.

Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.

Numarul de reprezentanti alesi ai salariatilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in raport cu numarul de salariati ai acestuia.

3. Noul CCM poate fi depus si inainte de expirarea valabilitatii celui vechi.

4. Detalii privind inregistrarea c.c.m. la ITM
[ link extern ]
Se doreste renuntarea la Sindicat si implicit, la plata cotizatiei lunare si negocierea clauzelor CCM de catre reprezentantii salariatilor.

Ma gandesc la stabilirea unui reprezentant al salariatilor la 70 de persoane angajate, astfel vor fi 4 reprezentanti ai salariatilor cu mandat de 2 ani, care vor semna CCM.

Va multumesc pt raspuns!
Atentie ca, renuntarea la sindicat nu se poate face usor.
Singura cale si cea mai simpla este retragerea angajatilor din sindicat , astfel incat acesta sa nu mai fie reprezentativ la nivel de angajator.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Noiembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional la contract colectiv de munca - majorare salarii 01.02.2013 cioc natalia cioc natalia Buna ziua, Va multumesc pentru raspunsul dat anterior, dar mai am o mica problema: - am un contract colectiv de munca inregistrat la ITM in septembrie 2012, ... (vezi toată discuția)
Incetare contract colectiv de munca in vigoare foxy_creatza foxy_creatza Buna ziua, As dori sa ma sfatuiti cu procedura de a inceta un contract colectiv de munca inca in vigoare, incheiat la nivel de unitate. El ar fi valabil pana ... (vezi toată discuția)
Cerere anulare ccm activ Clau73AR Clau73AR Care sunt procedurile/ pasii ce trebuie urmati pentru anularea CCM activ si inregistrarea altuia nou la ITM ? Mentionez ca CCM ul ce doresc ... (vezi toată discuția)