avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale actiune in pretentii - penalitati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

actiune in pretentii - penalitati

Help! Am o actiune in pretentii, valoarea penalitatilor este 0.4% pe zi/intarziere, dar este stipulata doar pe factura. Avand in vedere numarul fffff mare de zile de intarziere valoarea penalitatilor este mai mare decat valoarea debitului. Ce ma sfatuiti sa fac?
Sa cer penalitatile in instanta, avand in vedere ca totusi se timbreaza la valoare?
Cel mai recent răspuns: MARIANA TRUFIN , Consilier juridic 11:50, 1 Septembrie 2009
daca exista contract intre parti, vor trebui respectate clauzele contractuale. Daca aveti doar factura, puteti alege varianta ordonantei de plata, aceea intemeiata pe OG5/2001 si nu OUG 119/07, care prevede doar dobanzi.

Daca mergeti pe varianta actiunii de drept comun, fiind necesare si alte dovezi in sustinerea existentei debitului, mergeti doar pe dobanda legala, avand in vedere timbrajul.
In primul rand penalitatile nu pot depasi debitul afara de faptul in care exista un contract in care este stipulat expres acest lucru. In al doi-lea rand desi factura este o forma simplificata a contractului, intrucat poarta ambele semnaturi si stampile si deci partile isi insusesc toate prevederile, instantele tind sa nu acorde si penaltatile (80%-90%) -sau poate am avut eu ghinion pana acum. Eu unul as "risca" si asa timbra la valoare, dar in niciun caz cu penalitati mai mari decat debitul.

Cu stima
av. Gheorghe Alexandru
Nu am contract, am doar facturi restante. Procedura concilierii prealabile nu am indeplinit-o, deci risc sa-mi respinga pe OG 5/2001, #-o pentru ca societatea nu-si ridica corespondenta....... lait motivul bine stiut, asa ca nu am alta solutie decat o actiune in pretentii. In consecinta, o sa cer doar dobanda legala.
Multam fain pentru ajutor. :luck:

Mariana Trufin
Atentie mare! tocmai la actiunea in pretentii aveti nevoie sa indepliniti procedura concilierii prealabile.....:stunned:
Pai nu am indeplinit-o in sensul ca, eu am notificat debitorul, dar acesta nu si-a ridicat corespondenta de la posta. Mai mult de atat nu pot face, mai ales ca a fost comunicata pe adresa care apare si la Registru.

Alte discuții în legătură

Refuz la plata a unei facturi de penalitati nico_mirea nico_mirea In baza unui art. dintr-un contract de prestari servicii care prevedere penalitati de 0,15% pe zi intarziere, societatea emite o factura de penalitati, avand ... (vezi toată discuția)
Actiune in pretentii zahsor zahsor Pentru a deschide actiune in pretentii este nevoie de conciliere directa ? Cine calculeaza timbrul judiciar ? In vinuitul si-a recunoscut fapta in cadrul ... (vezi toată discuția)
Civil sau comercial aurelian128 aurelian128 un contract de prestari servicii incheiat intre o persoana fizica si o societate comerciala este un contract civil sau comercial? (vezi toată discuția)