avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul fara plata pentru crestere copil SANATOS ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul fara plata pentru crestere copil SANATOS pana la varsta de 3 ani

Buna ziua,


in data de 5 octombrie 2009 fetita mea implineste 2 ani, am prezentat deja angajatorului cererea prin care doresc sa intru in concediul fara plata pentru crestere copil pana la varsta de 3 ani, dar am fost anuntata ca mi se acorda acest concediu doar pana la sfarsitul lunii octombrie,

va rog ajutati-ma, in CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL PE ANII 2007-2010 Incheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, se prevede:

ART.62. - (1) In afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de panala doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata.
(2) Pe perioada in care salariata se afla in concediul prevazut la alin. 1, nu i se va putea desface contractul de munca, iar in postul sau nu vor putea fi angajate alte persoane, decat cu contract de munca pe durata determinata.

Ce ar trebui sa fac pentru a putea beneficia de acest concediu? ce argumente legale ar trebui sa folosesc in discutia pe care as dori sa o am cu angajatorul?

multumesc foarte mult,
astept cu nerabdare raspunsul dvs.,



Ultima modificare: Luni, 31 August 2009
sofia-ileana, utilizator
Cel mai recent răspuns: StarVA , utilizator 09:56, 7 Iulie 2010
depuneti cererea catre angajator si asteptati raspunsul . cererea trebuie sa aiba si numar de inregistrare sau sa fie trimisa cu confirmare de primire .
in privinta argumentului legal , l-ati gasit si citat mai sus .. singura
Este dreptul dvs, nu vi se face nici o favoare.
Nu exista optiunea "da bine, dar pana in octombrie".

Faceti o cerere la care sa inserati art. respectiv in 2 exemplare. Cereti explicit raspuns in scris. Inregistrati-le pe amandoua. Daca refuza, dreptatea este de partea dvs. Nu cred ca vor refuza in scris.
Da, multumesc, voi merge saptamana viitoare sa depun cererea,

am inteles insa, ca in contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului, nu exista nici o prevedere in acest sens, singura solutie fiind posibilitatea mamelor sa beneficieze de 90 de zile de concediu fara plata pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 3 ani,

intrebarea mea este daca prevaleaza prevederile contractului colectiv la nivelul unitatii? si atunci daca angajatorul nu a preluat art. 62 din ccmun inseamna ca nu ma pot "apara" invocandu-l?

multumesc,
1. CCM la nivel de unitate nu poate sa prevada clauze mai putin favorabile salariatilor decat cele din CCM la nivel superior. Daca au asa ceva, acele clauze sunt nule.
2. Deci, se aplica acea clauza din CCMUNN, care va este mai favorabila.
inseamna ca nu este la latitudinea angajatorului, atat timp cat este informat din timp, in scris, nu exista temei legal sa refuze sau sa conditioneze durata concediului fara plata pentru crestere copil pana la varsta de 3 ani,

multumesc mult inca o data,



Alte discuții în legătură

Probleme - salarizare in acord anonim7 anonim7 Buna ziua. La societatea unde lucrez se foloseste sistemul de salarizare in acord individual. Astfel incat, la salariul de baza (inregistrat in cartea de ... (vezi toată discuția)
Plati compensatorii moise paula moise paula La nivel se societate exista CCM in care este prevazuta acordarea a 450 lei plata compensatorie in caz de concediere. Societatea este semnatara a CCM la ... (vezi toată discuția)
Ccmun 2007-2010 vs. ccmn ramura constructii gaby76 gaby76 Buna ziua am o nedumerire ... care din cele 2 contracte este \"mai tare\"? Practic, intr-o firma de constructii, in cazul concedierii din motive ce nu tin ... (vezi toată discuția)