avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducere program de munca pentru ingrijire persoana ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducere program de munca pentru ingrijire persoana varstnica

Bună ziua, sper ca plasez intrebarea acolo unde trebuie si am sa încerc să fiu cât mai explicită:
-mama mea și fratele meu sunt persoane cu handicap grav, imobilizate, beneficiază de indemnizație pentru persoana cu handicap și de la primărie primesc amândoi indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap conform art. 42 alin. 4 şi art. 43 alin. (1), (2) şi (3) din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap, mama are și pensie de stat. Am gasit un articol al domnului Alexandru Boiciuc, publicat pe 10 August 2016 referitor la o facilitate prevăzută de Legea 17/2002 referitor la reducerea programului de muncă pentru salariații care au grijă de persoane vârstnice dependente( mama mea are 68 de ani). Menționez ca lucrez ca și bibliotecar, deci este post contractual, locuiesc în aceiași localitate , dar am altă locuință la aproape 800 de metri, împreună cu mama și fratele locuiește tatăl meu în vârstă de 74 de ani,( bolnav, se deplasează cu bastonul). Aș vrea să știu daca pot opta pentru reducerea programului de muncă, aceasta m-ar ajuta foarte mult , întrucât nu pot renunța la servici, material nu ne-am descurca eu și soțul doar din salariul lui. Daca da vor fi influențațe cumva veniturile mamei și fratelui, ma refer aici la indemnizația plătită de primărie? Sper că am explicat situația destul de clar. Mulțumesc pentru ajutorul oferit.
Cel mai recent răspuns: daia ileana , utilizator 10:01, 10 Noiembrie 2016
Buna, chiar nu ma poate ajuta nimeni cu un raspuns?
Potrivit Legii 17/2000, soțul și rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program lunar redus de lucru, de o jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu, potrivit Legii-cadru nr. 284/2010.

Veniturile persoanelor vârstnice dependente nu sunt afectate de faptul ca , persoana care are grija de ei lucreaza cu timp partial, in conditiile mentionate mai sus.
Multumesc pentru raspuns si timpul acordat. Sa inteleg ca nu este nici o problema nici faptul ca nu locuiesc cu ei?
Nu este nici acest lucru un impediment.
Multumesc inca odata. O zi frumoasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. ca pensionar, pot deveni ingrijitor informal , daca ... cosmineanugheorghe cosmineanugheorghe Buna ziua. Ca pensionar, pot deveni ingrijitor informal , daca am grija de socrul meu ,bolnav , cu grad de handicap accentuat si alte boli , chiar daca nu am ... (vezi toată discuția)
Asistent personal pentru parinte in varsta CYBORG CYBORG Buna seara! Exista vreo lege in Romania prin care oamenii in varsta(parinti) sunt ingrijiti la domiciliu de catre copii(e cazul meu, sunt fiu),iar fiul ... (vezi toată discuția)
Legea 17/2000 mona m mona m Buna ziua daca sunt administrator la firma mea angajata cu jumatate de norma din 2015 pot sa cer ca cealalta jumatate sa fie platita din bugetul primariei pt ... (vezi toată discuția)