avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 327 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... legea 380/2013
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

legea 380/2013

Buna ziua,
Persoana masculin, nascuta pe 25.08.1953. Depus dosar pentru pensie anticipata partial in 25.08.2013.Stagiul total de cotizare 36 ani, 7 luni, 7 zile. Grupa I de munca 6 ani, 11 luni si 10 zile in procent de 100%. Grupa II de munca 7ani, 7 luni si 25 zile in procent de 100%. Casa Judeteana de Pensie reduce varsta standard de pensionare cu 2 ani si 6 luni, respectiv pensia pentru limita de varsta la data de 25.02.2016. Dupa aparitia legii 380/2013 cu aplicabilitate de 02.01.2014, prin modificarea art. 55 din leg. 263/2010, persoana respectiva a considerat ca reducerea varstei standard de pensionare, conform datelor mentionate mai sus, este de 4 ani, deci pensia pentru limita de varsta este data de 25.08.2014. Cum transformarea se face din oficiu, vazand ca dupa aproape 6 luni nu-i vine nici o decizie, a mers la casa de pensii sa intrebe ce se intampla cu decizia lui. Consilierul respectivei institutii i-a explicat ca legea nu se aplica retroactiv, conform art. 15 alin (2) din Constitutie si art. 6 alin. (1) si (2) din Noul Cod Civil, prin urmare nu-i poate separa grupa I de grupa II, deoarece la data stabilirii varstei pensiei, art. 158 din leg. 263/2010, insuma in acea perioada grupele unu si doi de munca pentru conditii deosebite in vederea reducerii varsti standard de pensionare. Dupa alte cateva luni cineva l-a invatat sa faca o petitie scrisa si cu raspusul din aceasta sa actioneze in judecata. Face actiune in tribunal cerand sa i se schimbe data pensiei pentru limita de varsta calculata de casa de pensii, cu data calculata conform legii 380/2013. Din pacate instanta de fond repinge cererea conluzionand ca pensia pentru limita de varsta, asa cum a calculat casa de pensii este legala si nu exista temei legal pentru calcularea reducerii varstei standard de pensionare dupa legea 380/2013 decat cu data intrarii ei in vigoare. Mai ramane recursul in apel. Oare nu mai este nimic de facut? Asi dori un raspuns din partea unui specialist pe legislatie sau din partea unei persone care a avut proces pe aceeasi speta dar cu rezultat diferit.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: procesomanul , utilizator 18:40, 8 Noiembrie 2016
Unde scrie ca legea 380/2013 se aplica din oficiu.
Eu cred ca trebuia sa se adreseze cu o cerere pentru aplicarea prevederilor legii 380/2013.

Un caz asemanator pe o alta lege:

Legea 155/2016:

Art. II
(1) De prevederile art. 56 si 57 din Legea nr. 263/2010 beneficiaza, la cerere, si persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 ianuarie 2011 si data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(2) Drepturile de pensie recalculate se cuvin si se platesc incepand cu luna urmatoare inregistrarii acesteia la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta a solicitantului.

Fac precizarea ca este interpretarea mea.
Stimate Domnule Carp,
Cand am scris transformarea se face din oficiu nu m-am referit la leg. 380/2013 ci la transformarea pensiei (in cazul nostru) anticipate partial in pensie de limita de varsta. Probabil ca trebuia sa precizez acest lucru. Pe de alta parte dumneavoastra sunteti, dupa parerea mea, unul dintre cei mai activi consultanti in aceasta categorie pe forum dar majoritatea raspunsurilor dumneavoastra au legatura cu calculele, la care va pricepeti foarte bine, nu cu legile. Ori aveti studii superioare pe acest domeniu si din modestie nu v-ati trecut domeniul, ori aveti o pasiune pentru calcularea pensiilor si a devenit un elemnt de rutina, pentru ca in dreptul dumneavoastra scrie utilizator, Nu cred ca aveti studii superioare in domeniul dreptului. De asemenea nu stiu de ce va referiti la art. 56 si 57 din legea 263/2010. In toata expunerea mea eu nu m-am referit nici la conditii speciale, nici la zone de iradiatie. Persoana la care ma refer nu a lucrat in asa ceva. Asa cum am expus pe mine, concret, nu ma intereseaza decat daca casa de pensii a procedat corect cand a invocat legea neretroactivitatii, iar instana de fond daca a apreciat de asemenea corect legalitatea acestei proceduri. Pentru acestea cred ca numai un expert in legislatie poate raspunde. In cazul de fata doamna Gabriela Pintea, care este si unul din moderatorii acesei categorii din forum, sau am mai vazut domnul Cornel Vasile sub numele de utilizator freeelis, tot cosilier juridic. Sau orice avocat. In orice caz va multumesc pentru interventie. A fost un gest frumos si bine venit. Sa nu ma intelegeti gresit. Va multumesc !
Este posibil sa fi gresit primul raspuns.
M-am si grabit.

Nu mai spun ce as fi facut, spun doar ce as face eu la acest moment:

As adresa casei locale o cerere de revizuire in baza art.107 alin.1si 2 din legea 263/2010 in care sa tina cont de prevederile art.55 alin.1 lit.a^1 in forma prevazuta de legea 380/2013 si de art.67 alin.1 si 2.
Daca raspunsul ar fi negativ m-as adresa si altor institutii precum:
CNPP, Ministerul Muncii, Guvern.
Desi legea spune ca pensia de invaliditate, anticipata si anticipata partiala se transforma din oficiu in pensie de limita de varsta cei de la casele locale pun pensionarii sa depuna cerere.

Aveti dreptate:
Eu nu sunt licentiat. nu am studii juridice, nu sunt specialist pe domeniul pensiilor publice.
Desi nu sunt specialist pe acest domeniu ma descurc destul de bine, iar ceea ce am invatat am facut-o din pasiune si pentru ami ajuta semenii.
Buna ziua,
Cunosc politica site-ului si stiu ca cei care raspund intrebarilor utilizatorilor o fac pe baza de voluntariat. Deci nu sunt obligati sa raspunda. Dar de cate ori am pus si eu o intrebare din domeniul interpretarii dreptului, respectiv a legii, nu mi s-a raspuns ! Oare aceste intrebari ale mele sunt chiar asa de incuietoare pentru cei vizati sau specializati in materie de drept sa raspunda sau nu stiu eu cum sa le formulez ? Nu de altceva dar sa stiu sa nu mai insist pe viitor. Intr-adevar domnul Carp spune sa ma adresez ministerelor de resort dar pana se va ajunge acolo nu se gaseste nici un consilier juridic, nici un avocat, care sa imi spuna daca hotararea instantei de fond este cea corecta vizavi de modul cum a emis casa de pensii decizia. Sau o parere propie cum ar considera el rezovarea cazului. Eventual cineva care a mai trecut prin asemenea experienta, daca are acelasi rezultat sau poate altul. Eu stiu ca nici o lege nu se emite in dezavatajul celui caruia trebuie sa i se aplice !
Va multumesc anticipat !
Punctual:
La ce se refera petitia adresata casei locale ?
Care este raspunsul casei ?
Din cele postate eu inteleg ca este vorba despre neaplicarea legii.
In acest caz problema se rezolva pe cale amiabila si nu este nevoie sa apelam la Instanta.
Orice problema de neaplicarea legii eu am rezolvat-o pe cale amiabila.
Am avut zeci de astfel de cazuri.

Alte discuții în legătură

Data pensionarii procesomanul procesomanul Nascut 29.04.1953 Stagiu de cotizare 41 ani 6 luni 26 zile Gr. I proc. 100% (lg. 3/1977) = 3 ani 10 luni 10 zile Gr. II proc. 100% (lg. 3/1977) = 13 ani 2 ... (vezi toată discuția)
Echivalare grupa 1 de munca stanluc stanluc F Stagiul total de cotizare realizat a. Stagiul total de cotizare realizat, din care 38 ani 1 luna 17 zile 1, In sistemul public, din care ... (vezi toată discuția)
Norme de aplicare legea 380/2013 Lungu Constantin Lungu Constantin Buna ziua, azi am fost la casa de pensii pentru a depune cerere limita de varsta cu reducerea varstei conform grupa 1 legea 380/2013. Am primit urmatorul ... (vezi toată discuția)