avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... camere de supraveghere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

camere de supraveghere

buna ziua! am o intrebare cu privire la camerele de supraveghere.
La noi la scara s-a facut adunare generala si in care s-a propus montarea de camere de supraveghere,deoarece se furau frecvent butucu de la usa de acces atunci cand nu se fura se introducea tot felul de lucruri de la boabe de orez bete de chibrituri,au furat,stricat amortizorul de la usa de acces,intr-un an de sarbatori au furat usile de la intrarea intermediara din scara blocului,scrisorile din cutii.In aceasta situatie s-a hotarat schimbarea usii de la intrare ,interfon si camere de supraveghere la intare in scara si la usa din spate.Intre timp (1 an) a fost blocata usa din spate aducand si modificari(a dat o gaura in tocul usii,de care a legat un cablu si la capatul cablului un surub,toata aceasta inventie doar pentru a tine usa blocata sa nu foloseasca cheia.In aceasta situatie a fost chemat dl.de la firma care a montat camera pentru a vedea in ziua si in intervalul orar in care s-a constatat blocarea usi,si am vazut au fost convocati toti locatarii.D-na si dl care au provocat acest lucru cu imaginile in fata nu au vrut sa recunoasca spunand ca s-a intamplat si ca se putea intampla oricui,numai ca usa a stat blocata de joi-pana luni in speranta ca cel ce a facut acest lucru ori anunta ori repara.Evident ca nu a facut acest lucru,problema este ca vecina de apartament ii incita sa o ii faca plangere d-nei presedinte ca a filmat-o si ca ia adus atingere la viata privata.si ca nu este mentionat niciunde ca exista camere de filmat.Nimeni nu are acces pentru a vedea in orice moment ce se intampla de un an de zile de la montare,acum a fost prima data cand s-au cautat imagini.Toata aparatura este in uscatorie inchisa intr-o cutie speciala.AU FOST MONTATE CU ACORDUL A 99,9 LOCATARI.Doar d-na care incita la fiecare sedinta nu a semnat ,dar palteste montarea acestora.INTREBAREA ESTE ;ESTE INTERZIS PRIN LEGE ACEST LUCRU,AVAND IN VEDERE CELE RELATATE?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 01:18, 12 Decembrie 2016
Sigur ca este interzis sa spargi usile, sa distrugi bunurile comune...
Presupun ca ati instalat camerele video cu o firma autorizata. Trebuia sa cuplati acest sistem de supraveghere video la un monitor in sediul asociatiei de proprietari, sa-l folositi efectiv si nu sa stea incuiat intr-un uscator. Noi vizionam oricand inregistrarile cand este cazul, iar in timpul programului de incasari monitorul este deschis iar casierul vede cine suna la interfon ca sa ajunga la asociatie.
In cazul dumneavoastra, cu sau fara sistem de supraveghere, trebuia sa apelati la politie sa depisteze faptasii. Atunci cand veneau politistii sa faca ancheta le aratati si imaginile, indicati numele persoanelor s.a.m.d. Politistii discutau cu faptasii, poate-i chemau la sediul politiei, luau masuri...
Nimeni nu va opreste sa vizionati inregistrarile. Doar acesta este scopul sistemului de supraveghere. Filmarea nu s-a facut in casa proprietarului ci pe spatiul comun si in scopul protejarii bunurilor si proprietarilor.
Apelati la politie.
Si noi avem montat un asemenea sistem de supreveghere, insa, desi toti proprietarii au fost de acord, oricand unul sau altul dintre vizitatori sau chiriasi poate sa pretinda ca nu a stiut, bla, bla... Din acest motiv, inca de la intrarea in bloc si pe casa scarii firma a lipit niste autocolante prin care se intelege clar ca „obiectivul” este supravegheat video.
In cazul dvs., nu trebuia sa adunati toti vecinii sa vedeti cine a umblat la usi, ci, asa cum s-a scris mai sus, chemati politia si se rezolva cazul.
Nu este tarziu nici acum.
Succes!
Bună ziua, da este ilegal sa filmezi cineva fără acordul sau pe spatiile comune ale blocului. Citiți art 226 din codul penal. Unde scrie

Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

.........etc.
Dle Dangoz, sa stiti ca nu este suficient sa cititi ci, important, sa si intelegeti.

articolul invocat zice: "Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă".

Scara blocului nu este locuinta, nu este incapere si nici dependinta care sa tina de o locuinta. Scara blocului este un spatiu comun, indivizibil.

Conducerea asociatiei poate face si acum plangere penala pentru distrugere. Odata cu depunerea reclamatiei, poate depune, pe cd sau stick de memorie, imaginile respective, dar numai daca acele camere au fost montate de o firma autorizata. Daca acele camere nu au fost montate de o firma autorizata, in cazul unui proces, asociatia poate pierde, pentru ca imaginile nu au fost obtinute in conditiile legii.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Conditii pentru instalare camera video scara blocului cospreda cospreda Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti in ce conditii se poate monta o camera video de supraveghere in scara blocului? La o asociatie de prorpietari e ... (vezi toată discuția)
Achizitionare camere supraveghere stef55 stef55 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti banii pentru achizitionarea camerelor de supraveghere se pot trece pe lista de plata in fondul de reparatii sau intr-un fond ... (vezi toată discuția)
Montaj camere de supraveghere la bloc. MihaiGherasim MihaiGherasim Buna ziua. Am nevoie de un sfat. Locuiesc intr-un bloc cu 4 scari, 10 apartamente pe scara, in ultima scara a blocului (forma de L). Nu avem asociatie de ... (vezi toată discuția)