Buna ziua
in imobilul in care domiciliez am nimerit in situatia in care asociatia de proprietari vine cu contracte de prestari servicii incheiate in mod dubios, fara discutii la sedinte, impune lucrari.. etc;
Am solicitat, conform legii 230/2007, Art. 10, accesul la toate documentele constitutive ale asociatiei si la contractele de prestari servicii incheiate de reprezentantii acesteia, in numele locatarilor.
Ulterior, am trimis la Primaria Sector 4 o sesizare in care mentionam urmatoarele:
- nu se respecta, si nu s-a respectat niciodata, prevederea Art. 45, aliniatul 2 din legea 230/2007, actualizata in 2014. Mai exact, asociatia de proprietari NU propune un buget, NU solicita aprobarea acestuia si NU prezinta varianta aprobata spre aducere la cunostinta locatarilor;
- nu se respecta, si nu s-a respectat niciodata, prevederea Art. 45, aliniatul 3 din legea 230/2007, actualizata in 2014. Mai exact, asociatia de proprietari a propus VERBAL, fara sa existe varianta scrisa si aprobata, un fond de reparatii si solicita achitarea unei cote-parte indivize lunare de catre fiecare apartament, fara sa existe o suma prestabilita necesara a fi atinsa;
- nu se respecta, si nu s-a respectat niciodata, prevederea Art. 10, din legea 230/2007, actualizata in 2014. Mai exact, asociatia de proprietari, desi a raspuns afirmativ solicitarii mele in scris de a-mi pune la dispozitiile bugetul pe anul in curs, dar si un contract de prestare servicii / mentenanta pentru ascensor, refuza tacit sa imi puna la dispozitie respectivele documente, folosind diverse motive puerile pentru a amana la nesfarsit incredintarea acestora spre studiere.
In cele din urma, am primit de la primarie un raspuns, insotit de un proces verbal de constatare, din care reiesea negru pe alb ca asociatia de proprietari nu are statut de persoana juridica si nu are hotarare judecatoreasca in acest sens, deci este asociatie de locatari, prin urmare nu se supune legii 230/2007, nici legii 114/1996 si nici decretului 387/1977 nu se poate supune, intrucat este abrogat din 1998.
Acestea fiind spuse, am apelat Ministerul Finantelor publice si am solicitat informatii despre CUI-ul de pe stampila asociatiei, iar dansii mi-au spus ca, in cazul asociatiilor, CUI-ul se elibereaza pentru a putea obtine statutul de persoana juridica, dupa ce asociatia este inregistrata la primaria de sector.
Prin urmare, am mers cu specimen de document emis de asociatie si cu raspunsul de la PS4 la D.G.P.M.B. si am sesizat catre Directia Investigare Criminalitate Economica faptul ca, din 1999 pana in prezent, asociatia de locatari (mai exact reprezentantii ei) incheie documente in numele Asociatiei de Proprietari care nu are statut de persoana juridica.
Intrebarile pe care le am:
- presupunand ca MFP mi-a oferit informatii corecte, plangerea la DGPMB are caracter penal si este incadrata fapta la fals si uz de fals in forma continuata, asa cum au sustinut cei de la DGPMB, sau nu?
- pot chema in instanta reprezentantii asociatiei, de la data mutarii mele in imobil, si sa solicit returnarea tuturor sumelor achitate de mine in contul fondurilor de reparatii, consumabilelor si salariilor achitate, pana in prezent?
- exista vreo modalitate prin care, legal vorbind, imobilul construit si dat in exploatare in 1984, sa fie inscris in cartea funciara (sau in biroul de transcriptiuni si inscriptiuni imobiliare) in 1999 ca si cladire noua, iar asociatia de proprietari sa capete "din oficiu" statut de persoana juridica, sau sa nu fie necesar acest statut, desi in Art. 2 din regulamentul-cadru al asociatiilor de proprietari este mentionat clar ca asociatia trebuie sa aiba statut de persoana juridica?
Multumesc anticipat pentru timpul acordat.
Dan
Cel mai recent răspuns:
Blocatar18p , utilizator
23:24, 12 Noiembrie 2016