avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Încăierarea și provocarea
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Încăierarea și provocarea

Buna seara! Stie cineva daca se poate retine in caz de savarsire a infractiunii de incaierare efectele atenuante ale provocarii?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:03, 15 Noiembrie 2016
Se poate retine si legitima aparare, daca participantul a fost implicat in incaierare deoarece a incercat sa respinga un atac ori a incercat sa apere pe altul, cu conditia sa fie indeplinite si celelalte conditii de la art.19 c.p.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2016
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Am citit in explicatiile noului Cod penal de George Antoniu ca - "in cazul infractiunii de incaierare nu sunt aplicabile dispozitiile referitoare la provocare, deoarece, desi incaierarea presupune o tulburare psihică, aceasta difera calitativ si ca intensitate de starea de tulburare specifica provocarii".
Personal nu vad de ce nu s-ar retine provocarea daca unul dintre grupuri a fost provocat prin anumite actiuni ofensatoare etc.
Cu privire la legitima aparare vs. provocare, trebuie sa retinem ca in cazul legitimei aparari atacul este iminent, iar provocarea presupune un atac deja consumat (la fel stau lucrurile si in cazul excesului neimputabil).

@trailer1234, nu pot sa nu remarc ca ati adresat intrebarea oarecum incorect, deoarece ar trebui sa vorbim despre efectele circumstantelor atenuante si nu despre efectele atenuante ale provocarii, pentru ca in primul rand, efectele sunt ale circumstantelor si in al doilea rand, provocarea este doar un element care ar putea determina savarsirea infractiunii sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii (provocare care nu ar valora mai nimic in cazul in care, sa spunem ca, s-ar raspunde la o provocare cu o alta provocare, urmata de o fapta penala).

Cu toate acestea, eu am inteles care este obiectul discutiei initiate de dvs, fapt pentru care, va rog sa imi raspundeti la doua intrebari simple:
1) Ce fel de circumstante sunt retinute in cazul provocarii, reale sau personale?
2) Cine este subiectul activ in cazul infractiunii de Încăierare?

trandafir2 a scris:

Cu privire la legitima aparare vs. provocare, trebuie sa retinem ca in cazul legitimei aparari atacul este iminent, iar provocarea presupune un atac deja consumat (la fel stau lucrurile si in cazul excesului neimputabil).


Riposta poate sa fie concomitenta sau poterioara actului de provocare care a determinat-o.
Cred ca este o circumstanta personala, iar subiectii activi sunt reprezentati de persoanele care participa la incaierare. Ideea era ca nu am inteles acea formulare din cartea profesorului Antoniu.

Daca riposta este ulterioara actului de provocare, iar faptuitorul face acte de pregatire poate fi retinuta si premeditarea?


[ edit : conexare mesaje succesive ]
[ @trailer1234 mesajele pot fi editate in 30 de minute de la postare ]
Ultima modificare: Duminică, 13 Noiembrie 2016
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Penal - retinere circumsntanta atenuanta 73 lit b. xuser xuser Pe scurt: In cazul in care am conversat cu o domnsioara pe internet, iar prietenul domnisoarei profitand de faptulul ca avea acces la adresa de Yahoo ... (vezi toată discuția)
Amenințarea verbală e considerată mai gravă sau mai puțin gravă decât amenințarea făcută în scris? aidu aidu Comunicarea prin viu grai, directa, a unei amenintari (cu moartea, sa zicem) este mai grava sau mai putin grava decat amenintarea comunicata in scris, ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare? toldo_20 toldo_20 buna ziua.intr-o seara stand de vorba cu niste vecini de ai mei,a aparut o persoana in stare de ebrietate cautand cearta.nedandu-i atentie a incercat sa fie ... (vezi toată discuția)