Comunicarea prin viu grai, directa, a unei amenintari (cu moartea, sa zicem) este mai grava sau mai putin grava decat amenintarea comunicata in scris, indirect, prin mijloacele de comunicare de la distanta? Si care este motivul?
Company Advising
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Amenintarea verbala trebuie probata cu martori. Evident... Nu exista mai grava si mai putin grava. Amenintarea este amenintare si este reglementata de art. 206 Cod Penal.
'mai grava' in sensul daca forma scrisa ar constitui circumstanta agravanta, iar forma verbala circumstanta atenuanta... sau invers?
Asadar care forma de comunicare a amenintarii (verbala sau scrisa) este susceptibila de o pedeapsa mai mare?
tgeorgescu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Gravitatea amenintarii o apreciaza mai intai organul de ancheta penala si apoi instanta de judecata. Cum am mai zis: un scolar care face glume proaste pe internet nu reprezinta o amenintare reala.
Nu contează modalitatea prin care o persoană este amenințată, doar poate sub aspectul posibilității de a fi probată. Amenințarea trebuie să fie susceptibilă de a produce victimei acea stare de temere despre care vorbește legea. Dacă este îndeplinită această condiție, atunci autorul amenințării este pasibil de pedeapsă.
Multmesc pt rasp... insa eu nu sunt un scolar care face glume proaste pe Internet.
Sau, cel putin nu asta cerceteaza procurorul :)
Reformulez, atunci: cum ar aprecia procurorul, apoi instanta, ca este mai grava: o amenintare scrisa sau una verbala?
Daca am vreun motiv sa sustin ca, de exemplu, procurorul zice ca eu am formulat amenintare scrisa... daca eu dovedesc ca ar fi alertat mai mult persoana vatamata daca amenintarea era verbala... atunci pot sa invoc circumstante atenuante... sau diminuarea periculului social.
Omor din culpa
Vali30
Varu meu este acuzat de omor din culpa a condus sub influenta alcoolului si pasajerul din dreapta a decedat. Intrebarea mea este ; Se tine cont ca alcoolu in ... (vezi toată discuția)