avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... calcul circumstante atenunate
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

calcul circumstante atenunate

Buna seara! deranjez si eu cu o intrebare ca nu prea inteleg cum se calculeaza circumstantele atenuante la infractiunile grave..
sa zicem de exemplu ca pedeapsa este de la 15-25 ani ( omor calificat), daca aplicam circumstante atenuante asta inseamna ca pedeapsa va fi intre 5 ani-14 ani, 11 luni si 29 zile? am inteles bine?
Cel mai recent răspuns: law_and_order , utilizator 01:56, 15 Iunie 2012
Nu exista stabilit undeva o modalitate de calcul a circumstantelor atenunate.

La stabilirea unei pedepse, judecatorii pot sa tina cont (nu sunt obligati!) de existenta acestor circumstante atenunate in favoarea inculpatului, astfel incat sa pronunte o pedeapsa orientata spre minim sau in unele cazuri, chiar sub minimul special al pedepsei.

Repet: nu este o obligativitate acest lucru.

Art. 76 Cod penal- Efectele circumstanţelor atenuante

În cazul în care există circumstanţe atenuante, pedeapsa principală pentru persoana fizică se reduce sau se schimbă, după cum urmează:

a) când minimul special al pedepsei închisorii este de 10 ani sau mai mare, pedeapsa se coboară sub minimul special, dar nu mai jos de 3 ani;

b) când minimul special al pedepsei închisorii este de 5 ani sau mai mare, pedeapsa se coboară sub minimul special, dar nu mai jos de un an;

c) când minimul special al pedepsei închisorii este de 3 ani sau mai mare, pedeapsa se coboară sub minimul special, dar nu mai jos de 3 luni;

d) când minimul special al pedepsei închisorii este de un an sau mai mare, pedeapsa se coboară sub acest minim, până la minimul general;

e) când minimul special al pedepsei închisorii este de 3 luni sau mai mare, pedeapsa se coboară sub acest minim, până la minimul general, sau se aplică o amendă care nu poate fi mai mică de 250 lei, iar când minimul special este sub 3 luni, se aplică o amendă care nu poate fi mai mică de 200 lei;

f) când pedeapsa prevăzută de lege este amenda, aceasta se coboară sub minimul ei special, putând fi redusă până la 150 lei în cazul când minimul special este de 500 lei sau mai mare, ori până la minimul general, când minimul special este sub 500 lei.

În cazul infracţiunilor contra siguranţei statului, al infracţiunilor contra păcii şi omenirii, al infracţiunii de omor, al infracţiunilor săvârşite cu intenţie care au avut ca urmare moartea unei persoane, sau al infracţiunilor prin care s-au produs consecinţe deosebit de grave, dacă se constată că există circumstanţe atenuante, pedeapsa închisorii poate fi redusă cel mult până la o treime din minimul special.

Când există circumstanţe atenuante, pedeapsa complimentară privativă de drepturi, prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită, poate fi înlăturată.

În cazul în care există circumstanţe atenuante, amenda pentru persoana juridică se reduce după cum urmează:

a) când minimul special al amenzii este de 10.000 lei sau mai mare, amenda se coboară sub acest minim, dar nu mai mult de o pătrime;

b) când minimul special al amenzii este de 5.000 lei sau mai mare, amenda se coboară sub acest minim, dar nu mai mult de o treime.
Va multumesc pentru raspunsuri insa pe mine ma interesa un caz concret, respectiv ce inseamna la infractiuni grave ca se poate reduce pedeapsa pana la cel mult o treime din minimul special...??...se coboara sub acest minim? si care este maximul nou obtinut?
Daca se retin circumstante atenuante pedeapsa se va incadra intre 5 si 15 ani (de fapt 14 ani, 11 luni si 29 de zile), dar asta numai in cazul in care nu exista si circumstante agravante, concurs de infractiuni, stare de recidiva etc.
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2012
ContSters178374, utilizator
În primul exemplu dat de dvs. 5- 14 ani, 11 luni şi 29 de zile este corect.
Dacă se reţin circumstanţe atenuante este obligatoriu ca pedeapsa aplicată inculpatului să fie mai mică decât minimul prevăzut de lege.
Instanţele, în cazul reţinerii circumstanţelor atenuante se vor orienta, la individualizarea pedepsei către minimul prevăzut de art. 76 C. pen. fiind nelegal a aplica o pedeapsă mai mare decât minimul prevăzut de lege.
Folosidu-ne de exemplul dat , instanţele se vor orienta spre o pedeapsă apropiată de 5 ani, cam asta se solicită de avocaţi, a se da eficienţă maximă circumstanţelor atenuante, pedeapsa obligatoriu a fi mai mică de 15 ani.
La infracţiuni grave minimul, prin aplicarea circumstanţelor atenuante devine o treime din minimul iniţial, iar maximul devine minimul iniţial mai puţin o zi.


Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2012
Francisc Gerber, Avocat

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva unei denuntari calomnioase lenast lenast Buna ziua, Conform Art. 259 Cod Penal, denuntarea calomnioasa inseamna: ,,Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la ... (vezi toată discuția)
Am condus fara a poseda permis si fiind sub influenta alcoolului pampam00 pampam00 buna am si eu o intrebare. am condus fara a poseda permis de conducere, sub influenta alcoolului am intrat intr-un copac, avand o alcoolemie de 1.27mg in ... (vezi toată discuția)
Minimul si maximul special calafeteanu calafeteanu Buna seara .Va rog sa imi spuneti care este minimul special si maximul special intr/o incadrare a unei fapte penale,respectiv vatamare corporala grava 3/12 ... (vezi toată discuția)