avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... minimul si maximul special
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

minimul si maximul special

Buna seara .Va rog sa imi spuneti care este minimul special si maximul special intr/o incadrare a unei fapte penale,respectiv vatamare corporala grava 3/12 ani.Sporul se adauga la o infractiune numai daca inculpatul este recidivist sau si celor fara antecedente in cazul aceleasi infractiuni mentionate mai sus.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 22:15, 2 Decembrie 2009
Sporul de pedeapsa se poate adauga in cazul unui concurs de infractiuni(vezi art.34 Cp)si in cazul recidivei(vezi art.39Cp)
Sporul de pedeapsa se poate adauga si in cazul circumstantelor agravante(a se vedea art 78 din codul penal).
Si bineinteles se poate aplica si in cazul concursului de infractiuni si a recidivei....
Art. 78. - Efectele circumstantelor agravante
În cazul în care existã circumstante agravante, persoanei fizice i se poate aplica o pedeapsã pânã la maximul special. Dacã maximul special este neîndestulãtor, în cazul închisorii se poate adãuga un spor de pânã la 5 ani, care nu poate depãsi o treime din acest maxim, iar în cazul amenzii se poate aplica un spor de cel mult o treime din maximul special.
În cazul în care existã circumstante agravante, persoanei juridice i se aplicã amenda care poate fi sporitã pânã la maximul special, prevãzut în art. 711 alin. 2 sau 3, iar dacã acest maxim nu este îndestulãtor se poate adãuga un spor de pânã la o pãtrime din acel maxim.

Art. 79 - Indicarea circumstantelor
Orice împrejurare retinuta ca circumstanta atenuanta sau ca circumstanta agravanta trebuie aratata în hotarâre.

Art. 80 - Concursul între cauzele de agravare si de atenuare
În caz de concurs între cauzele de agravare si cauzele de atenuare, pedeapsa se stabileste tinându-se seama de circumstantele agravante, de circumstantele atenuante si de starea de recidiva.
În caz de concurs între circumstantele agravante si atenuante, coborârea pedepsei sub minimul special nu este obligatorie.
În cazul aplicarii concomitente a dispozitiilor cu privire la circumstante agravante, recidiva si concurs de infractiuni, pedeapsa închisorii nu poate depasi 25 de ani, daca maximul special pentru fiecare infractiune este de 10 ani sau mai mic, si 30 de ani, daca maximul special pentru cel putin una dintre infractiuni este mai mare de 10 ani.
În cazul aplicãrii concomitente a dispozitiilor cu privire la circumstante agravante, recidivã si concurs de infractiuni, pedeapsa amenzii pentru persoana juridicã poate fi sporitã pânã la maximul general
Pedeapsele prevazuta in textul de lege , incrimineaza fapta savarsita in forma consumata, fara a se tine cont de cauzele de agravare sau de atenuare a pedepsei. Unele pedepse sunt determinate , de ex. detentiunea pe viata, care nu are limite minime sau maxime. Insa sitemul pedepselor in general este cel al pedepselor relativ determinate, in cazul carora, legiuitorul fixeaza si limitele pedepsei pentru infractiune, prevazand minimul si maximul special al pedepsei, instantei de judecata ramananndu-i doar rolul de a stabili pedeapsa in cuprinsul acestor limite, in functie de toate particularitatile cauzei . In caz de concurs de infractiuni , se aplica pedeapsa cea mai grea , din ansamblul infractiunilor concurente la care se poate adauga un spor de pana la 5 ani ,sporul de pedeapsa reprezentand o compensare a absorbtiei si neexecutarii succesive de catre condamnat si a pedepsei sau a pedepselor mai putin grave ca intindere sau natura. Cum si recidiva face parte din categoria pluralitatii de infractiuni , si in cazul ei se aplica regulile de la concursul de infractiuni .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Circumstante agravante, recidiva si concurs de infractiuni Borsec Borsec Art. 80 (3) din COdul Penal spune ca: In cazul aplicarii concomitente a dispozitiilor cu privire la circumstante agravante, recidiva si concurs de infractiuni, ... (vezi toată discuția)
Calcul circumstante atenunate law_and_order law_and_order Buna seara! deranjez si eu cu o intrebare ca nu prea inteleg cum se calculeaza circumstantele atenuante la infractiunile grave.. sa zicem de exemplu ca ... (vezi toată discuția)