Din iunie 2016 sunt in concediu medical. Aceasta stare, dupa toate probabilitatile, va dura pana in iunie 2017 fiind vorba de o boala mai grava.
Plata concediilor s-a facut cu foarte multa greutate, din iunie am incasat prima data bani in septembrie. Acum iar sunt intarzieri.
Problema mea este ca acesti bani sunt singura sursa de venit, iar eu sunt singurul sustinator al familiei.
Doresc un sfat din parte dumneavoastra in legatura cu urmatoarele:
- Ce pot sa fac ca sa incasez lunar banii pe concediul medical ?
- Plata se face doar prin angajator?
- In cat timp angajatorul recupereaza banii ?
- Unde pot sa fac sesizare privind aceasta problema in ideea obtinerii unei rezolvari? La ITM sau la CNAS?
Sau, cum sa rezolv aceasta problema...alte sugestii.
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate
Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3): a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.