avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce se intampla dupa expirarea acordului de iesire din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce se intampla dupa expirarea acordului de iesire din tara cu minorul

Buna ziua am rugamintea de a ma ajuta cu anumite sfaturi cu privire la scoaterea fiului meu din tara,precisez ca am un acord de la mama copilului pentru a iesi din tara valabil pana la sfarsitul anului.Urmeaza sa divortam amiabil la notar si domiciliul copilului sa fie la tata,ea find plecata in Anglia(ea dorind o ''noua'' viata acolo)Am posibilitatea de a oferi o educatie mai buna copilului si promisiunea unui job mai bine platit in Anglia,si ajutor din toate punctele de vedere din partea fratelui meu si a familiei sale,copilul avand 8 ani si pasaport nou NU doresc sa ii intrerup anul scolar,dar vreau sa profit cumva de valabilitatea acordului de a iesi din tara cu copilul,pentru a facilita anumite acte,inscriere la un medic de familie,eventual o scoala,o adresa de deomiciliu pt. noi,mama copilului NU doreste sa semneze un nou acord pentru a putea sa ies cu fiul meu din tara .Ce se intampla daca ajung in Anglia sotia poate opri copilul acolo,poate apela la institutiile statului ...
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:39, 16 Noiembrie 2016
Problema Dvs. este că copilul este elev şi, odată întreruptă şcoala copilului, puteţi fi acuzat de infracţiune, cf.:
ART. 380 Cod penal
Impiedicarea accesului la invatamantul general obligatoriu

(1) Parintele sau persoana careia i-a fost incredintat, potrivit legii, un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

(2) Fapta nu se pedepseste daca inainte de terminarea urmaririi penale inculpatul asigura reluarea frecventarii cursurilor de catre minor.

(3) Daca pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare inculpatul asigura reluarea frecventarii cursurilor de catre minor, instanta dispune, dupa caz, amanarea aplicarii pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aceasta.
Acordul nu va e dat pt a va muta in alta tara, ci probabil pt o excursie.
Daca nu va intelegeti sa fie de acord sa va stabiliti acolo, mai ales ca tot acolo e si ea, Divortati in instanta si cereti ca locuinta copilului sa fie la dvs in Anglia.

Cat e valabil acordul, puteti pleca cu copilul, cititi ce scrie exact.
Acordul e valabil pe cat timp este dat.nnDaca vreti sa depasiti termenul trebuie sa vedeti cum sa procedati ca sa o rezovati legal pentru ca nelegal nu veti rezolva nimic daca celalat parinte stie ce are de facut.nnDaca celalat parinte nu stie ce sa faca atunci situatia poate sa fie destul de imprevi
si daca domnul pana la expirarea procurii , sa zicem ca inscrie copilul la scoala acolo, face dovada ca are un servici, un contract de inchiriere ca sa faca dovada ca exista conditii ok de locuit si mama refuza sa i prelungeasca acordul, ce se intampla? renunta omul la tot si se intoarce cu copilul in tara doar ca asa vrea fosrta?
Nu avem cum sa zicem ca inscrie copilul la scoala, cat acordul mamei nu e pt asta, banuiesc ca nu pt a se muta in Anglia i l-a dat.

Alte discuții în legătură

Raspuns urgent mayanov mayanov sunt casatorita de 5 ani jumate nu sunt divortata dar intentionez sa divortez ,am plecat cu copilu in italia ,pe baza problemelor familiale,in curand o sa imi ... (vezi toată discuția)
Minorul poate parasi tara fara acordul celuilalt parinte??? red_poppy red_poppy Buna ziua! Sora mea a fost casatorita cu un cetatean strain, in timpul casatorie s-a bascut si un copil, iar dupa 1 an de la nasterea copilului au ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu minor in strainatate fara acordul tatalui rau voitor Andaxyz22 Andaxyz22 Buna ziua. Am 24 de ani si am divortat in mai 2014, atunci am primit hotararea definitiva si irevocabila de divort si bineinteles stabilindu-se custodie comuna ... (vezi toată discuția)