Starea de fapt:
Firma la care sunt asociat are drept de utilizare asupra unui autovehicul printr-un contract de leasing financiar incheiat in decembrie 2006 care expira in ianuarie 2010. In septembrie 2008 masina a fost implicata intr-un accident din vina mea, m-am izbit de un copac, si saptamana trecuta am actionat in judecata societatea la care a fost incheiata polita casco deoarece nici pana azi, 30.08.2009, masina nici nu a fost nici reparata, nici nu s-a platit vreo despagubire. Dosarul de dauna a fost finalizat in data de 10.12.2008. In fine, eu impreuna cu un avocat am intreprins toatate eforturile si diligentele necesare pentru rezolvarea situatiei, insa firma de asigurari e oarba si muta , in sensul ca nu raspunde la comunicari, nu raspunde la telefon, nu s-a prezentat nici la concilierea amiabila ( art 270 cpc). Singura comunicare pe care am primit-o a fost undeva in martie, urmare a unei petitii la CSA prin care eram instiintati ca ni se ofera o suma de bani, mult prea mica, pentru reparatie in regie proprie. Nu am fost de acord cu acesta din mai multe motive, din care cel mai important este acela ca nu putem suporta aceste costuri deoarece service-ul a emis un deviz antecalcul mult mai mare. Dupa acesta a urmat o corespondeta (numai din partea noastra) deoarece nu am mai primit absolut nici un raspuns. Ca o paranteza, despre societatea de asigurari la care ma refer am gasit numai referinte proaste.
Am platit toate redeventele firmei de leasing (riscam sa se rezilieze contractul si sa pierd tot) insa am refuzat sa platesc catre brokerul de asigurare rca ptr 2009 si 2 rate casco tot ptr 2009, astfel incat m-am trezit ca firma de leasing imi factureaza casco si rca si incaseaza facturile prin biletele la ordin depuse drept garantie.
De aici se naste si problema unde doresc consiliere, in sensul ca,cel putin din punctul meu de vedere, mi se pare o marsavie din partea societatii de asigurarea sa nu intreprinda absolut nimic pentru finalizarea dosarului de dauna timp de 11luni dar sa incasaze in continuare casco si rca. Are dreptul sa o faca avand in vedere art.14 din Legea 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, modificata si completata prin Legea 172/2004, sau a oricarei alte prevederi legale? Va intreb acest lucru deoarece firma le leasing mi-a incasat mie acesti bani si nu stiu daca sa ma indrept si asupra ei .
Mentionez ca masina nu mai circula din data accidentului, se afla intr-un service agreat de asigurator, nemaipunand la socoteala faptul ca dupa conditiile de asigurare si dupa devizul de la service ar fi dauna totala, dar asta e alta poveste.
Bineinteles ca in conditiile de asigurare este specificat ca si termen de plata doar 15 zile de la finalizarea dosarului.
Concluzionand, este legal (ca moral sigur nu este) sa mi se incaseze casco si rca dupa 01.01.09 in situatia descrisa mai sus?
Stimate donigao, una peste alta, Romania a fost lovita de criza financiara crunt! De fapt, ai recunoscut ca esti vinovat de accidentul produs, erai la volan, conduceai masina! Avocatul care te-a "ajutat" si pe care l-ai platit cu "varf si indesat", in fapt te-a mintit, aprofitat, a mers la doua capete! Trage concluziile!
Se poate sa aveti dreptate cu avocatul, cu toate ca am consultat mai multi si toti mi-au spus cam aceleasi lucruri.
Totusi nu inteleg de ce conteaza asa de mult faptul ca sunt vinovata de accident, totusi vorbim de o polita casco!
Inteleg totusi ca masina nu a fost incadrata la dauna totala...
Daca amiabil nu se poate,ramane calea justitiei.
Trebuie sa existe o motivare daca dosarul a fost finalizat.
Cata vreme nu este considerata dauna totala sunteti tinut sa respectati obligatiile contractuale(acestea includ si incheierea politei CASCO).Moral nu este, cu siguranta,dar poate ar fi trebuit sa inaintati o cerere catre asigurator,sa anexati dovada ca masina nu circula...poate ati facut acest lucru.Banii reprezentand prima de asigurare au fost incasati de catre asigurator,pana la urma.
Sunt unele excluderi la plata si in cazul acestei asigurari,depinde de situatie.
Dar nu aceasta a fost motivatia asiguratorului,problema este cu privire la cuantumul despagubirii.
In cadrul unui eventual proces puteti solicita si pronuntarea cu privire la plata primei de asigurare efectuata in aceste conditii.
Multumesc ptr raspuns!
Din fericire nu na incarez in unul din cazurile de excludere de la plata despagubirii.
Pe scurt lucrurile au decurs in felul urmartor: am finalizat dosarul de dauna in 10.12.2008 prin completarea cererii de despagubire avand in vedere faptul ca devizul de la service reprezenta mai mult de 85% din valoarea asigurata (conform conditiilor de asigurarea casco), asadar tuturor indiciilor ar fi o dauna totala. Dupa ce am asteptat apoi 2 luni in care la orice telefon catre asigurator mi sepunea ca nu e stie de dosar, sa sun maine.....de la agentia din iasi unde s-a facut dosarul mi se spunea ca dosarul e la Bucuresti...si tot asa.
Nu mi-au raspuns la nici o adresa.
Undeva pe la sfarsitul lui martie am primit o instintare de la ei ( dupa o plangere la CSA) in care mi se comunica sa repar masina in regie proprie si ulterior imi vor deconta ei o suma ridicola bineinteles, lucru cu care n-am fost de acord, l-am comunicat dupa care orice metoda de a comunica cu ei a fost imposibila. Adrese trimise de mine sau de avocati.......nimic.
Motivul pentru care nu incadrau ca dauna totala a fost acela ca devizul nu era mai mare decat valoare asigurata (nu 85% conform contractului).....niste raspunsuri date cu picioarele dupa parerea mea...o cacialma.
Ma gandeam ca poate exista chiar si in atare situatie o prevedere legislativa ceva, vre-un ordin CSA , care sa interzica asiguratorului sa incaseze ratele, ca totusi masina el nu a reparat-o....totusi am ajuns in justitie ca orice incercare de a solutiona problema a fost sortita esecului, precum am mai spus, nu s-au prezentat nici la concilierea prealabila.
Nu tin neaparat sa fie dauna totala mai cu seama ca masina inca mai este in leasing ( mai am 5 rate), dar nici acceptul ptr reparatie nu l-au dat.
Si in contrcat scrie ca "in unele situatii, la cererea asiguratului se poate face reparatia in regie proprie"......cu alte cuvinte ptr acest asigurator respectarea contractului e probabil optionala.