avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pierdut carte de munca - cum o pot reconstitui daca nu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pierdut carte de munca - cum o pot reconstitui daca nu mai locuiesc in tara?

Buna ziua,

Am constatat de curand ca nu imi mai gasesc cartea de munca (cel mai probabil ma pierdut-o in timpul/urma mutarii din Romania in strainatate). Am lucrat in Romania incepand cu anul 2005 pana in ianuarie 2016. Am citit cateva din solutiile date deja pe forum dar as mai avea cateva nelamuriri:

- cum procedez/cum pot sa fac rost de o adeverinta de munca daca una sau mai multe din firmele la care am lucrat s-au desfiintat intre timp?
- aceste adeverinte se pot cere si ridica de la firmele la care am lucrat doar personal, sau pot sa cer asta si prin email si posta?
- cererea de anulare a cartii de munca la M.O. se poate face si prin posta/email sau prin reprezentant cu procura SAU tot doar personal?

Intreb deoarece serviciul din strainatate nu prea imi permite concediu des sau mai multe zile la rand (cat estimez car ar lua toate deplasarile pe la institutii si firme).

Multumesc mult aniticipat pt un raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:28, 1 Octombrie 2021
1. Reconstituirea vechimii in munca (in cazul in care s-a pierdut carnetul de munca) se face pe baza adeverintelor de vechime, intocmite de catre angajatori/lichidatorii acestora in cadrul carora s-a prestat activitate in baza contractelor individuale de munca sau de catre inspectoratele teritoriale de munca pe baza unei cereri insotita de urmatoarele documente :
- Monitorul Oficial al Romaniei in care s-a publicat pierderea carnetului de munca;
- Actele de stare civila, acte de studii.

2. Reconstituire vechime in munca :
Mai intai, este necesar sa declarati pierduta cartea de munca in Monitorul Oficial, prin care sa evidentiati demersurile de reconstituire a actului.

Anuntul privind pierderea carnetelor de munca emise in temeiul Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.

Cu o copie a anuntului sa mergeti la toti angajatorii, care sa va dea o adeverinta prin care sa va reconstituie perioada de munca petrecuta in unitate. Aici problema este mai complexa, intrucat o parte din angajatori mai exista , iar unii nu. Astfel:

- pentru perioadele de dinainte de 1990 , va trebui sa mergeti la fostii angajatori sa va elibereze adeverinte de vechime , iar daca acestia nu mai exista trebuie sa incercati la Arhivele Nationale - Directia Judeteana in raza careia a avut sediul fostul angajator

- pentru perioadele cuprinse intre 1990 pana la 01.01.2011, va puteti adresa direct ITM-ului in raza careia a avut sediul fostul angajator, sens in care veti depune o solicitare in care trebuie sa mentionati datele dvs de identificare, nume,prenume, CNP, adresa ,precum si societatile la care ati lucrat - de preferabil sa scrieti numele corect si CUI-ul acestora. La solicitare veti atasa : copie C.i., copie Monitor Oficial unde ati publicat pierderea carnetului de munca.

- pentru perioadele de dupa 01.01.2011, va trebui sa mergeti la fostii angajatori sa va elibereze adeverinte de vechime, iar daca acestia nu mai exista trebuie sa incercati la Arhivele Nationale - Directia Judeteana in raza careia a avut sediul fostul angajator sau sa luati legatura cu lichidatorii judiciari sau cu detinatorii legali ai arhivei acestora.
Multumesc mult pentru raspunsul prompt!

O clarificare asa mai dori: toate aceste demersuri se pot face si prin imputernicit (cu procura) sau doar personal?

Inca o data, va multumesc.
Reconstituirea se poate face si prin imputernicit cu procura.
Bună ziua ! Așa se pare ca mi am pierdut cartea de munca și Cum as putea sa mi recuperez anîi munciți în România? Menționez ca eu în prezent sunt în Germania căsătorită. As putea eventual angaja un avocat care se poate ocupa cu problema mea ? Va mulțumesc! Cu respect Eva Baumann
Procedura reconstituirii o regasiti mai sus.
Puteti imputernici pe cineva sa se ocupe de asa ceva.

Alte discuții în legătură

Nu mai am carte de munca Laura chifane Laura chifane Am 65de ani si sint din bacau dar acum stau in bucuresti am pierdut cartea de munca vreau sa ma pensionez si nu am cartea de munca am lucrat mai mult in ... (vezi toată discuția)
Recuperare vechime catalina10 catalina10 cum pot să recuperez anii de munca daca am pierdut cartea de munca am lucrat la Pionierul fabrica de încălțăminte? (vezi toată discuția)
Intrebare despre cartea de munca Vasile_Proca Vasile_Proca Ma numesc Proca Vasile,am lucrat in domeniul distributiei de bauturi,cum pot sa obtin anii de munca daca cartea est pierduta? (vezi toată discuția)