avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie la zi, fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie la zi, fara preaviz

Buna ziua,
Doresc sa demisionez de la o firma si as dori sa o fac fara preaviz. Care ar fi masurile pecuniare pe care le poate aplica firma in acest caz? Am inteles ca "nerespectarea termenului de preaviz atrage raspunderea mea pentru prejudiciul cauzat angajatorului insa nu da dreptul acestuia de a refuza eliberarea documentelor care atesta calitatea mea de fost salariat". Ce inseamna concret acest prejudiciu?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:58, 22 Noiembrie 2016
1. Demisia la zi nu este prevazuta in Codul Muncii.

2. Fie solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun., fie prin demisie -art.81 C.mun.

In cazul incetarii c.i.m.cu acordul partilor nu se acorda preaviz. In situatia demisiei ,aceasta poate fi cu sau fara preaviz.

Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

5. Indiferent de temeiul de drept al incetarii c.i.m., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Ma intereseaza care sint masurile (materiale, sau de orice alta natura) pe care le poate aplica angajatorul in cazul demisiei fara praviz.
Este o problema mai complexa , intrucat sunt trei variante :
- demisie cu preaviz, fara nerespectarea preavziului

- demisie fara preaviz , in conditiile art.81 alin.8 C.mun.

- demisie cu preaviz , angajatorul renunta total la preaviz (art.81 alin.7 C.mun.)
Da, placerea romanului de a complica lucrurile.
Dom-le, eu vreau sa le pun pe masa demisia fara preaviz (incepand din acel moment) (nu face cazul nici uneia din cele 3 variante de mai sus).
SIMPLU !!!!!
Nu este simplu cum spuneti dvs .. cititi Codul Muncii si vedeti in ce conditii puteti demisiona fara preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie Admin 89 Admin 89 Buna ziua!Vreau si eu va rog frumos sa stiu in cazul in care vreau sa mi dau demisia la zi,se poate sau trebuie sa stau in preaviz? (vezi toată discuția)
Demisie la zi dia_cj2005 dia_cj2005 Buna ziua Doresc sa plec cu demisie la zi , sau cel putin o sapt de stat in preaviz . Am semnat contract in care este specificat un preaviz de 20 de zile ... (vezi toată discuția)