avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihnă și preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihnă și preaviz

Bună ziua,

Am următoarea situație. În data de 16 noiembrie am depus o cerere de efectuare a concediului de odihnă care a fost aprobată. Din motive întemeiate, în data de 21 noiembrie mi-am depus demisia. Perioada pentru care mi-a fost aprobată cererea de concediu cuprinde și perioada de preaviz. Practic, perioada de preaviz se încheie după ce mă întorc din concediu. De la muncă mi s-au spus două variante: prima, că dacă efectuez perioada de concediu atunci preavizul se prelungește cu perioada în care am stat în concediu de odihnă, și a doua ca după depunerea cererii de demisie ei nu mai sunt obligați să respecte cererea de concediu aprobată anterior.
Aș vrea să știu dacă angajatorul mai e obligat să îmi respecte cererea de concediu aprobată anterior cererii de demisie, și conform căror prevederi legale are această obligație sau nu.
Cel mai recent răspuns: adrian-alex , utilizator 12:00, 24 Noiembrie 2016
Art.81 alin. (5) C.mun. : Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

Art.144 C.mun.
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.


Prin urmare, este posibil ca in perioada de preaviz sa va luati concediu de odihna.

CO nu prelungeste durata preavizului , astfel incat la expirarea perioadei de preaviz raportul de munca va inceta.

Daca va luati CO in timpul preavizului, atunci veti primi indemnizatia aferenta acestuia si nu salariu.

Daca nu va luati CO in timpul preavizului , atunci veti primi salariul , iar la incetarea c.i.m. zilele de CO neefectuate se vor compensa in bani, conform art.146 alin.3 C.mun.
Mulțumesc frumos de răspuns! Variantele de răspuns de la angajator nu s-au bazat pe nimic legislativ. Nici nu știu de unde au aceste idei. Presupun că din „buna” practică anterioară. Argumentul dumneavoastră l-am adus și eu, dar au zis că nu e adevărat. Că fiind acțiunea mea, dreptul la preaviz e în avantajul lor și prin urmare pierd orice drept la concediu. Și că nu are importanță că am o cerere anterior aprobată. Aceea devină nulă. Și culmea îmi spun toate acestea și din partea juridicului. Dar încă o dată fără să-mi argumenteze care e temeiul legal.
Articolele 50 , 51 si 52 din Codul Muncii enumera situatiile in care raportul de munca este sau poate fi suspendat.

Concediul de odihna nu se numara printre aceste situatii.
Mulțumesc încă o dată de răspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire preaviz ancarapan ancarapan Fiind angajata pe perioada determinata,vreau sa imi dau demisia inainte de expirarea contractului.In perioada de preaviz am prevazut si restul de concediu de ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu in perioada de preaviz botezatuion botezatuion Buna ziua ! As dori sa stiu daca in cazul depunerii demisiei, am dreptul la concediul de odihna aferent anului in curs? Va ... (vezi toată discuția)
Relatii de munca clausofe clausofe Buna ziua! Daca mi-am depus demisia, pot sa-mi efectuez concediul de odihna in perioada de preaviz? Mentionez ca nu l-am efectuat complet nici pe anul 2017. (vezi toată discuția)