avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie pe caz de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie pe caz de boala


Stimate domn /doamna,
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari adresate mai jos.
Socru meu beneficiaza de pensie pe caz de boala (cancer) de 8 ani, in acest interval de timp a mai suferit de 3 atacuri cerebrale si a avut si paralizii partiale.
La fiecare 6 luni sau un an este chemat la o expertiza medicala pentru a i se prelungi pensia . Vrem sa aflam daca exista un act normativ care ii permite ca dupa varsta de 60 sa i se prelungeasca automat pensia pe caz de boala fara sa se mai prezinte la vreo comisie medicala. Vrem sa stim daca a aparut un asfel de act si sa ne dati detalii mai multe despre acesta. Socrul meu a aflat din surse neoficiale de posibilitatea de prelungire automata a pensiei in cazul depasirii varstei de 60 de ani. Unde trebuie sa ne adresam pentru a beneficia de aceasta facilitate daca este valabila?
Va multumim,
Maria
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 09:24, 10 Septembrie 2009
Potrivit art. 62, alin. (7) din Legea nr. 19/2000, nu sunt supusi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
a) prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca;
b) au implinit varstele prevazute de prezenta lege pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta;
c) au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.

Incadrarea in grad de invaliditate nerevizuibil medical, conform pct. a), este exclusiv de competenta Comisiei de expertiza.
Indeplinirea conditiilor prevazute la pct. b) si c) depind de data nasterii socrului dvs. si de stagiul de cotizare realizat de acesta.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Daca socrul dvs se incadreaza in aceste conditii, se poate pensiona la limita de varsta, dar totodata e bine sa va adresati Comisiei de expertiza pentru persoanele cu handicap pentru a vedea daca nu indeplineste conditiile necesare pentru a primi si ajutor de la DGAS, deoarece mi se pare ca are destule probleme de sanatate .
v-as ruga sa imi dati lamuriri in legatura cuurmatorul aspect:in urma reducerilor de personal bugetar,mama mea a fost trecuta la program de 4 ore incepand de la 1 septembrie 2009-ea fiind incadrata ca ingrijitoare- desi ea este in concediu medical cu internare din 1 august si pana pe 18 sept,cu posibilitate de pensionare pe caz de boala.Daca se va pensiona, cu contract pe doar 4 ore , cred eu jumatate de norma, care sunt conditiile,cum se calculeaza, care ar fi pensia? are 15 ani vechime, 55 de ani.
Daca ar avea norma intreaga, care ar fi pensia pe caz de boala in conditiile sus mentionate?
Cuantumul pensiei nu vi-l pot spune, depinde de stagiul potential si de programul folosit de casele de pensii.

Mama dvs. nu are stagiul de cotizare necesar, in raport cu varsta, pentru a beneficia de pensie de invaliditate. Pentru o persoana de 55 de ani, stagiul de cotizare necesar este de 25 de ani (art. 57 din Legea nr. 19/2000).

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Florentina Mihaela a scris:

Daca socrul dvs se incadreaza in aceste conditii, se poate pensiona la limita de varsta, dar totodata e bine sa va adresati Comisiei de expertiza pentru persoanele cu handicap pentru a vedea daca nu indeplineste conditiile necesare pentru a primi si ajutor de la DGAS, deoarece mi se pare ca are destule probleme de sanatate .
De fapt, se cheama Comisie de evaluare a persoanelor cu handicap adulte, reglementata, ca infiintare si functionare, prin Legea nr.448/2006, republicata.

Alte discuții în legătură

Pensionare pe caz de boala BRANDY_B BRANDY_B Buna ziua,as avea si eu o intrebare:o persoana de sexul feminin cu varsta de 53 de ani si 23 de ani in campul muncii si cu un diagnostic de sindrom vertiginos ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate - persoana cu handicap vera58 vera58 daca o persoana cu handicap gradul 1 cu asistent personal ,are pe certificatul de handicap capacitatea de munca 0 dar el totusi a reusit sa lucreze 2 ani si ... (vezi toată discuția)
Are drept de pensie? lacramitza76 lacramitza76 va rog sa imi raspunda cineva daca se poate in legatura cu o problema legata de pensie:este vb despre mama mea ,nascuta in anul 1952, luna octombrie,are 11,6 ... (vezi toată discuția)