avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... are drept de pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

are drept de pensie?

va rog sa imi raspunda cineva daca se poate in legatura cu o problema legata de pensie:este vb despre mama mea ,nascuta in anul 1952, luna octombrie,are 11,6 ani lucrati ,trecuti pe cartea de munca,mai are o adeverinta de la o scoala unde a lucrat 4 ani dar nu s-a platit cas-ul (undeva prin anii 80),din cate am inteles cat era pe st. de plata suma atat lua si in mana,acesti 4 ani nu sunt trecuti in c.m....are vre-un drept de pensie ?si daca da ,cand si-ar putea depune dosarul ?in cazul in care nu are destui ani pt o pensie de varsta am luat in calcul si pensionare pe caz de boala,avand intr-adevar probleme.aici are dreptul cu atati ani pe cm?va multumesc anticipat pt raspuns
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:08, 28 Ianuarie 2010
Ca date generale, o femeie nascuta in octombrie 1952 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 59 ani si 3 luni, respectiv in ianuarie 2012; stagiul complet de cotizare este 28 ani si 6 luni iar stagiul minim de cotizare este de 13 ani si 6 luni.

Perioada cuprinsa in adeverinta va fi avuta in vedere la calcularea stagiului pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta dar veniturile nu, intrucat pentru acestea nu s-a retinut si virat CAS.

Incadrarea in grad de invaliditate pentru a beneficia de pensie de invaliditate este de competenta comisiei de expertiza medicala. Pentru a verifica daca mama dvs. are stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, trebuie sa precizati ce varsta avea atunci cand s-au ivit afectiunile.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
lacramita76 a scris:
Va multumesc inca odata pt raspunsul legat de pensia mamei mele... avand numai 11,6 ani lucrati( nascuta in oct 1952) trecuti in cartea de munca si avand nevoie de 13, 6 ani pt a putea iesi la pensie ,as dori sa va mai intreb daca am putea plati de acum incolo 2 ani la casa de pensii pt a beneficia si ea de o pensie cat de cat,minima sa zicem .Cat ar trebui platit in fiecare luna pt pensie minima,tinand cont si de faptul ca nu are nici un venit si clar nu-si poate permite sa plateasca f. mult...Problemele de sanatate au aparut acum cca 2 ani...Am luat in calcul dupa cum va spuneam si in mesajul anterior si posibilitatea pensionarii ,,pe caz de boala,,( in acest caz ar mai trebui platit la cas ?) expertiza medicala tine cont in pronuntare de anii vechime? Am auzit pe cineva spunand ca nu s-a putut pensiona pe caz de boala(39 de ani avand persoana in cauza) pt ca nu a avut minim 15 ani vechime...?! Va multumesc anticipat pt raspuns.Cu stima ,Elena

Interventie moderator

Am rugamintea sa continuati sa puneti orice intrebari in legatura cu pensionarea mamei dvs. in acest topic. Multumesc!

Gabriela Pintea
sper sa o scoatem la capat cumva dar cu tot respectul ,eu mai asteptam un raspuns...oare nu ati citit pana la capat?va rog insistent....:sorry::sorry::sorry: sunteti luminita de la capatul tunelului in acest caz...
Mama dvs. poate incheia cu casa teritoriala de pensii un contract de asigurare sociala pentru ce suma doreste.

Stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, pentru a beneficia de pensie de invaliditate, este prevazut la art. 57 din Legea nr. 19/2000. Pentru o persoana a carei invaliditate s-a ivit intre 49-55 de ani, stagiul de cotizare necesar este de 22 de ani dar alineatul 2 al art. 57 prevede urmatoarele:
"Beneficiaza de pensie de invaliditate si asiguratii care, pana la data ivirii invaliditatii, au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar, prevazut in tabelul nr. 3."

Deci stagiul de 11 ani si 6 luni realizat de mama dvs. este suficient pentru a beneficia de pensie de invaliditate.
Ultimul cuvant il are, insa, comisia de expertiza medicala.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de boala marilef marilef Cineva care este propus de catre medicii care-l trateaza pentru pensionare de boala, datorita diagnosticelor,care are varsta de 39 ani si 8 ani vechime ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata calculata fara diminuare ContSters122901 ContSters122901 Buna ziua Va rog sa-mi confirmati sau sa-mi infirmati daca pot beneficia de o pensie anticipata, fara diminuarea acesteia, in urmatoarele conditii: - sunt ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata simon.liliana simon.liliana Sunt nascuta in anul 1957, am o perioada de cotizare de 32 de ani din care: - 9 ani si 6 luni lucrati la grupa I ; - 5 ani lucrati la grupa a II-a de ... (vezi toată discuția)