avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata calculata fara diminuare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata calculata fara diminuare

Buna ziua
Va rog sa-mi confirmati sau sa-mi infirmati daca pot beneficia de o pensie anticipata, fara diminuarea acesteia, in urmatoarele conditii:
- sunt nascuta in octombrie 1952
- lucrez efectiv din august 1969 si prezent
- de la 1 martie 2010, doresc sa cer pensionarea anticipata, la varsta de 57 ani si 4 luni, iar stadiu de cotizare va fi la acea data de 40 ani si 6 luni, din care am lucrat in grupa 2 de munca, 6 ani si 5 luni.
- daca , conform anexei 3 din lege, la pensionarea pentru limita de varsta este necesar ca varsta solicitantului , sa fie 58 ani si 9 luni
- daca , conform grilei privind munca in conditii deosebite , varsta standard in cazul meu este redusa cu 1 an , devenind 57 ani si 9 luni
- daca , stadiul de cotizare necesar, a fost depasit cu peste 13 ani , duce la calculul pensiei, fara diminuare, iar la data implinirii varstei de 57 si 9 luni, pensia anticipata devine pensie limita de varsta ???
Va multumesc, cu consideratie
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:16, 26 Ianuarie 2010
Doamna, in primul rand va confirm ca pensia anticipata nu are nicio legatura cu vreo diminuare. Aceea este pensia anticipata partiala. Intrucat ati depasit stagiul complet de cotizare cu peste10 ani, puteti beneficia de pensie anticipata oricand doriti.

Nu au relevanta nici prevederile din anexa 3 a Legii nr. 19/2000, nici cele din anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001. Indiferent de anexa, puteti beneficia de pensie anticipata.

Ca date generale vi le voi da pe cele pe care le are in vedere casa de pensii in privinta pensiei pentru limita de varsta: 59 ani si 3 luni varsta standard de pensionare, 28 ani si 6 luni stagiul complet de cotizare si 13 ani si 6 luni stagiul minim de cotizare. Ati depasit cu 10 ani stagiul complet de cotizare si indepliniti si conditia varstei standard reduse cu 5 ani, prin urmare puteti solicita pensie anticipata.

In privinta pensiei pentru limita de varsta, dvs. puteti s-o solicitati conform anexei 3 a Legii nr. 19/2000, numai ca raspunsul pe care il veti primi va fi o decizie de respingere a cererii dvs.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata lalyana lalyana Sunt nascuta in data de 28.04.1959 si am lucrat 21 ani 1 luna si 11 zile din care 17ani 11 luni si 9 zile in grupa I de munca. Pot beneficia de pensia ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata camellia_camy camellia_camy Ce conditii ar trebui indeplinite pentru pensionarea anticipata ?Va multumesc ,astept raspuns ! Mantionez ca am 43 de ani si 27 de ani de munca. (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala amramos amramos un barbat nascut in ianuarie 1953 ,care are 39 ani munca , 22 ani lucrati in grupa a II a de munca se pensioneaza pt.limita de varsta in ian 2018 ,limita de ... (vezi toată discuția)