avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia anticipata

Sunt nascuta in data de 28.04.1959 si am lucrat 21 ani 1 luna si 11 zile din care 17ani 11 luni si 9 zile in grupa I de munca.
Pot beneficia de pensia anticipata?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:47, 15 Noiembrie 2009
Nu puteti benficia de pensie anticipata intrucat nu ati realizat stagiul de cotizare prevazut de lege pentru a beneficia de aceasta pensie.

Pentru ca ati muncit in grupa I de munca peste 17 ani, beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 9 ani si 7 luni.
Acest sistem da posibilitatea angajatilor care au depasit stagiul de cotizare cu cel putin 10 ani sa solicite pensionarea anticipata cu cel mult 5 ani înainte de a îndeplini vârsta standard.
La stabilirea stagiului de cotizare în vederea pensionarii anticipate, NU SE IAU IN CALCUL perioadele similare privind: perioada de studii universitare, stagiul de militar în termen si perioada cât a primit pensie de invaliditate.
Cuantumul pensiei se stabileste în aceleasi conditii ca si la pensia pentru limita de vârsta, iar la împlinirea vârstei standard aceasta pensie devine pensie pentru limita de vârsta si se recalculeaza prin adaugarea si a perioadelor asimilate.

Vârsta standard de pensionare este de 60 ani pentru femei si 65 ani pentru barbati, iar la acest prag se va ajunge în termen de 13 ani plecându-se de la vechile vârste de pensionare, respectiv 57 ani pentru femei si 62 ani pentru barbati, esalonare prevazuta la anexa 3 la L19.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani care se va realiza tot în 13 ani esalonat conform anexei 3 plecând de la stagiul minim de 10 ani prevazut în vechea lege.
Stagiul complet de cotizare este de 30 ani pentru femei si 35 ani pentru barbati si va fi atins tot în 13 ani asa cum prevede anexa 3 plecând de la 25 ani pentru femei si 30 ani pentru barbati prevazuti de vechea legislatie.

Asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare

Puteti beneficia de pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 55 de ani, daca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani.

Stagiului realizat de dvs. de 21 ani si 1 luna i se adauga 8 ani si 6 luni stagiu aferent activitatii desfasurate in grupa I de munca, rezultand un stagiu total de 29 ani si 7 luni.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

:offtopic:

@Margareta Stanciu

Nu inteleg raspunsul dvs. pentru ca este doar teorie. Are sau nu dreptul doamna care a pus intrebarea sa beneficieze de pensie anticipata partiala?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot iesi la pensie? catalina alecu catalina alecu Va rog sa-mi spuneti daca pot iesi la pensie la varsta de 50 de ani (respectiv in ianuarie 2010)daca am 30 de ani vechime in munca, dintre care 17 ani si 6 ... (vezi toată discuția)
Ma pot pensiona ? aurelia 52 aurelia 52 Sunt nascuta pe 12/08/1952. O vechime in munca de aprox.25 ani. Am 4 copii. In anul 1969, eleva fiind, la practica in productie intr-un laborator de ... (vezi toată discuția)
Pt pensie... tuculina tuculina buna seara...as vrea sa ma informez despre situatia mea...sunt nascuta la 14/07/1983...am terminat doar liceul si pana acum nu am mai lucrat niciodata ...daca ... (vezi toată discuția)