avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata partiala

un barbat nascut in ianuarie 1953 ,care are 39 ani munca , 22 ani lucrati in grupa a II a de munca se pensioneaza pt.limita de varsta in ian 2018 ,limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare in 2013. Ma intereseaza daca pentru pensia anticipata partiala iese in 2015 (cei 5 ani se scad din 2018) sau putea sa iese in 2008(cei 5 ani se scad din varsta redusa:2013-5 =2008.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:30, 10 Iunie 2009
Poate beneficia de:
- Pensie pentru limita de varsta incepand cu Ianuarie 2018, respectiv la implinirea varstei de 65 ani;
- Pensie anticipata partiala incepand cu Ianuarie 2013, respectiv la implinirea varstei de 60 ani;
- Pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, incepand cu Ianuarie 2013, respectiv la implinirea varstei de 60 ani.
amramos a scris:

un barbat nascut in ianuarie 1953 ,care are 39 ani munca , 22 ani lucrati in grupa a II a de munca se pensioneaza pt.limita de varsta in ian 2018 ,limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare in 2013. Ma intereseaza daca pentru pensia anticipata partiala iese in 2015 (cei 5 ani se scad din 2018) sau putea sa iese in 2008(cei 5 ani se scad din varsta redusa:2013-5 =2008.Va multumesc.

Reducerea varstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 5 ani, in cazul pensiei anticipate partiale. Chiar daca a lucrat in grupa a II a de munca, reducerile nu se cumuleaza.

Nu putea sa beneficieze de pensie anticipata partiala nici in 2008, iar 2015 este prea tarziu. Va putea depune cerere pentru aceasta categorie de pensie in mai 2012, cand implineste 59 ani si 4 luni (am mentionat si varsta, ca sa verificati daca nu am gresit calculele).

Reducerea pentru perioada lucrata in grupa a II a de munca este de 5 ani, prin urmare, din ianuarie 2013 (de la 60 de ani) poate beneficia de pensie pentru limita de varsta.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
:reducerile nu se cumuleaza
Asa spune legiuitorul, dar consider ca este o forma de discriminare. Argumente: 1. Reducerea pentru lucrul in conditii deosebite de munca este un drept rezultat din mediul de munca unde am lucrat si care, prin noxele profesionale, imi afectaeaza sanatatea si ma apropie mai repede de sfarsitul vietii. 2. Legiuitorul ofera salariatului (oricare) facilitatea de a iesi la pensie anticipata/anticipata partial, mai devreme cu cinci ani decat varsta standard de pensionare. 3. Varsta standard de pensionare pentru cel care a lucrat in conditii normale de munca este (exemplu) 65 de ani. Varsta standard de pensionare pentru cel care a lucrat in conditii deosebite/speciale de munca (presupunand ca a rezultat o reducere de 5 ani) este 60 de ani. Acestea sunt varstele standard de pensionare pentru fiecare caz. Logic si nediscriminatoriu este ca, in cazul pensiei anticipate, ambii sa beneficieze de reducerea cu cinci ani a varstei standard rezultate. Acum apare fenomenul de discriminare: ambii se pensioneaza la varsta de 60 de ani, primul anticipat, al 2-lea de drept. Rezulta ca cel care a lucrat in conditii deosebite/speciale nu beneficiaza de dreptul de a fi pensionat anticipat, cu diminuarea cuvenita a pensiei asa cum este legal. Cum comentati d.voastra? Si ca sa fiu si mai explicit, am 55 de ani, am lucrat 39 de ani din care 24 in grupa a 2-a de munca (conditii deosebite), am contactat o boala profesionala care, spre meritul medicilor, stagneaza sau nu evolueaza rapid; firma la care am lucrat a fost inchisa, mai am 3 luni de somaj si daca legea nu ar face discriminarea aceasta as pute obtine o sursa de venit in urma celor 39 de ani pusi in slujba economiei romanesti, altfel ramane ca pana la 60 de ani sa devin cersetor. De ce?
Raspunsul l-ati dat dvs.: "asa spune legiuitorul".
In esenta aveti perfecta dreptate, dar, desi Legea nr. 19/2000 a fost modificata de nenumarate ori, legiuitorul nu s-a gandit ca ar trebui republicata, asa ca a ramas un amestec inadmisibil de texte care, in majoritatea lor, nu mai sunt aplicabile.

Va sugerez, daca doriti, sa sesizati Casa Nationala de Pensii cu problema dvs. si sa le solicitati sa aiba o initiativa legislativa in privinta aceasta.
pensie anticipata partiala
Am facut acum doi ani. Raspunsul: "noi aplicam legea, nu facem legi". Si nu i-am solicitat sa faca o lege ci sa propuna amendamente la legea existenta care si asa a ajuns cat un vagon de hartii ca nu mai sti unde incepe si unde se termina. Multumesc totusi de raspuns, faptul ca am dreptate nu ma ajuta dar ma incurajeaza sa continui demersurile.

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata partiala ddena ddena Buna ziua, va rog frumos sa imi spuneti daca exista si daca se aplica PENSIA ANTICIPATA PARTIALA, pentru varsta de minim 55 de ani si minim 30 de ani ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partial velciu velciu Am mai pus intrebarea asta in interiorul altul subiect. N-am primit raspuns asa ca mai incerc in ca o data. Daca ma poate ajuta cineva as fi ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata mariatoader mariatoader in acest an fac 54 de ani si 34 de ani de munca neintrerupta, pot beneficia de pensie anticipata?care sant conditiile ? cati ani si cata vechime ?pentru ... (vezi toată discuția)