avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata partial
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata partial

Am mai pus intrebarea asta in interiorul altul subiect. N-am primit raspuns asa ca mai incerc in ca o data.

Daca ma poate ajuta cineva as fi recunoscator.
Stiuatia este in felul urmator:

Nascut noiembrie 1947. stagiu de cotizare 32 ani si 7 luni. fara a lua in considerare anii de facultate.
Problema mea este cu intelegerea tabelelor care se refera la varsta standard de pensionare. Conform anexei 3 din legea 19/2000, in perioada august 2005-noiembrie 2005 se puteau pensiona barbatii care aveau cel putin 62 ani si 8 luni si cel putin 30 ani si 8 luni stagiu de cotizatie. Nascut in noiembrie 1947 ma incadream la pensia anticipata partial, implinind in noiembrie 2005 varsta de 58 ani. Cel putin asa inteleg eu sa interpretez acea anexa.
Problema intervine in normele de aplicare ale legii, anexa 9 dintr-un ordin al carui nume nu-l stiu. Anexa care spune ca barbatii nascuti in noiembrie 1947 se pot pensiona cel mai devreme in perioada decembrie 2011-martie 2012, minus 5 ani ar veni decembrie 2006-martie 2007.
Mentionez ca m-am pensionat in februarie 2007.
Ma poate ajuta cineva explicandu-mi aceasta necorelare intre anexe?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:00, 20 Iunie 2009
Din tabele rezulta data la care se poate pensiona pt.limita de varsta o persoana in functie de varsta (anul nasterii) si care este stagiul standard de cotizare la acea data. Pt.pensionare anticipata sau anticipata partial, se poate iesi cu cel mult 5 ani inainte de acea data, daca este indeplinit minim stagiul standard de cotizare.
Astfel, cei care in aug.2005 implineau 62 de ani si 8 luni, daca in aug.2000 aveau minim 30 ani si 8 luni stagiu de cotizare, puteau beneficia de pensie anticipata, sau anticipata partial; asa cum in cazul Dvs v-ati pensionat in febr.2007, adica cu 5 ani inainte de a implini varsta standard de pensionare.:)
velciu a scris:

Am mai pus intrebarea asta in interiorul altul subiect. N-am primit raspuns asa ca mai incerc in ca o data!

V-am raspuns acum o jumatate de ora, referindu-ma strict la anexa 3 a Legii nr. 19/2000 si la anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001: una reprezinta esalonarea varstelor standard si a stagiilor de cotizare pe perioada 2001-2015 iar cealalta arata care sunt varstele standard si stagiile complete si minime de cotizare in functie de data nasterii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
PENTRU D-NA GABRIELA PINTEA
Sunt nascuta in sept.1955.am 31ani si 45 luni stagiu de cotizare si 53 ani si 4 luni varsta.Nu am grupa.Cand ma pot pensiona anticipat partial?Este valabila anexa 3 din Legea 19/2001?
Puteti beneficia de:
- pensie pentru limita de varsta incepand cu Septembrie 2015, respectiv la implinirea varstei de 60 ani;
- pensie anticipata partiala incepand cu Septembrie 2010, respectiv la implinirea varstei de 55 ani.

Domnule Elis,Cu regret trebuie sa va spun ca nu aveti dreptate.Anexa nr.9 a ordinului 340/2001 actualizat se aplica numai in cazul pensionarii la limita de varsta,respectiv din ordinul 340: B-II-3
Pentru pensia anticipata partial se aplica doar anexa 3 din Legea 19(doar pentru cei cu stagiul complet de cotizare conform anexei 3),conform ordinului 340/2001 actualizat,respectiv: B-III-8,deci reducerea de cel mult 5 ani se face fata de varsta standard prevazuta in anexa 3 a legii nr.19/2000 actualizata.

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza varsta de pensionare? Luciana21 Luciana21 Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se calculeaza varsta de pensionare, ma refer la tebelul din lege de unde tregem concluzia ca la ora actuala femeile pot ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita de virsta cu reducere grupa a ii a de munca cind s-a beneficiat de reducerea corespunzatoare anilor lucrati in grupa. Abalasei Gh. Abalasei Gh. ce stagiu de cotizare se foloseste la calculul punctajului mediu anual: a a)cel in functie de data nasterii b)cel ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partial andra carola andra carola buna seara! as dori sa imi spuneti daca mama mea, nascuta in 30 martie 1956, angajata in invatamant din 1 septembrie 1980, fara intreruperi in munca (doar ... (vezi toată discuția)