avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata

Sunt nascuta in anul 1957, am o perioada de cotizare de 32 de ani din care:
- 9 ani si 6 luni lucrati la grupa I ;
- 5 ani lucrati la grupa a II-a de munca.
Cand pot iesi la pensie?
Avand in vedere situatia actuala, ce este mai benefic pana la implinirea varstei de pensionare: somajul sau pensia de boala?
Faptul de a fi in somaj este un impediment in a iesi in pensie anticipata?
in situatia in care se schimba legea pensiilor, pana la indeplinirea conditiei privind varsta de pensionare, se poate trece din somaj in pensie de boala?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:13, 10 August 2009
Puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 57 ani. Varsta a fost redusa corespunzator stagiului realizat in grupe de munca, cu 3 ani.

Intrucat ati depasit stagiul complet de cotizare prevazut de Legea nr. 19/2000, care este de 30 de ani in cazul dvs., puteti beneficia de pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 55 de ani.
Stagiul pentru activitatea desfasurata in grupe de munca este de 4 ani si 9 luni.

Pana indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata partiala este mai bine sa beneficiati de somaj, care nu este deloc un impediment.

Puteti sa beneficiati de pensie de invaliditate oricand, daca medicul specializat in expertiza medicala emite o decizie medicala de incadrare in grad de invaliditate.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Buna ziua !

As dori un raspuns pentru mama mea, care are 32 de ani si 10 luni vechime munca, nascuta la 18.11.1949, dorind sa iasa la pensie. Cand o poate face pentru limita de varsta sau anticipat?
Multumesc !
Daca data nasterii este corecta, mama dvs. putea sa beneficieze de pensie pentru limita de varsta din februarie 2008.

O doamna nascuta in noiembrie 1949 beneficiaza de acest tip de pensie daca are o varsta standard de 58 ani si 3 luni; stagiul complet de cotizare este de 26 ani si 6 luni iar stagiul minim de 11 ani si 6 luni.

Ii doresc mamei dvs. pensie linistita in aceste vremuri tulburi! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot iesi la pensia de drept? clava clava Sunt nascuta pe 23-10-1955. Din 1.10.2005 sunt pensionara pe caz de boala, gradul II. Pana la acea data, am 32 ani vechime in munca, din care 18 ani si 6 ... (vezi toată discuția)
Cind ma pot pensiona !?? stoica ionut 13 stoica ionut 13 Mama mea nascuta pe 13-04-1955 a lucrat 32 ani din care 23 ani si 6 luni grupa a II-a plus 3 ani ordonanta . La ce virsta se poate pensiona cu limita virsta ... (vezi toată discuția)
Cand pot sa ma pensionez? mariatomas mariatomas Buna ziua, Sunt nascuta in 05.07.1956. Am o vechime in munca de 32 de ani. In acest timp am lucrat: - in grupa a II a de munca -19 ani si 1 luna, - in ... (vezi toată discuția)