Buna ziua,
Sunt nascuta in 05.07.1956.
Am o vechime in munca de 32 de ani.
In acest timp am lucrat:
- in grupa a II a de munca -19 ani si 1 luna,
- in grupa I de munca - 1 an si 6 luni.
Restul perioadei am lucrat in conditii obisnuite de munca.
In aceasta perioada de 32 ani de munca, un an am fost incadrata ca somer, restul de timp, lucrandu-l efectiv, dupa cum am precizat anterior.
As vrea sa stiu cand am dreptul sa ma pot pensiona, anticipat sau la limita de varsta.
Multumesc anticipat pentru timpul acordat.
Mariatomas
Date generale: O doamna nascuta in 1956 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta atunci cand va implini 60 de ani; stagiul complet de cotizare este de 30 de ani iar stagiul minim de 15 ani.
Stagiul de cotizare: Pentru activitatea desfasurata in grupe de munca stagiului realizat de 32 de ani i se adauga stagiul aferent grupelor I si II, stagiu care este de 5 ani si 3 luni, rezultand un stagiu total de 37 de ani si 3 luni. Perioada in care ati beneficiat de somaj este perioada asimilata stagiului de cotizare.
Conditia referitoare la stagiul de cotizare este indeplinita pentru a beneficia atat de pensie pentru limita de varsta cat si de pensie anticipata partiala.
Varsta standard de pensionare: Pentru cei 20 de ani intregi realizati in grupe de munca aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni.
Prin urmare, de pensie anticipata partiala puteti beneficia cand veti implini 55 de ani iar de pensie pentru limita de varsta atunci cand veti implini 55 de ani si 6 luni.