avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata cu sau fara penalitati
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata cu sau fara penalitati

Sotul este nascut in 17.08.1953 si are 35 ani vechimein munca.A lucrat in grupa 1 timp de 10 ani si 5 luni la care i sa calculat un spor de 6 ani.In grupa a 2 a lucrat 15 ani si 5 luni.Poate iesi la pensie anticipata sau pensie anticipata cu penalitati? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Monica H. , Consilier juridic 14:47, 2 Decembrie 2009
1. Va puteti pensiona la limita de virsta dupa anul 2018 luna August la virsta standard de pensionare de 65 ani daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul standard complet de cotizare este de 35 ani.*

Va puteti pensiona anticipatat dupa anul 2013 luna August la virsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 45 ani.*

Va puteti pensiona anticipatat partial dupa anul 2013 luna August la virsta de 60 ani** daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.*

2. anticipat = Stagiul de cotizare: 30 ani
Virsta de pensionare: 56 ani
Date generale: Un barbat nascut in 1953 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 65 de ani; stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de 15 ani.

Stagiul de cotizare: Stagiului realizat de 35 de ani i se adauga 8 ani si 9 luni stagiu aferent activitatii desfasurate in grupe de munca de 8 ani si 9 luni, rezultand un stagiu total de 43 de ani si 9 luni. Conditia stagiului este indeplinita pentru a beneficia atat de pensie anticipata partiala cat si de pensie pentru limita de varsta.
Sporul aferent grupei I nu are cum sa fie 6 ani. Cine i-a calculat acest spor? Are cumva o decizie de respingere?

Varsta standard de pensionare: Intrucat a realizat stagiul complet de cotizare, sotul dvs. are dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani si 6 luni.

Prin urmare, daca de pensie anticipata partiala poate beneficia numai atunci cand va implini 60 de ani, de pensie pentru limita de varsta poate beneficia atunci cand va implini 59 de ani si 6 luni.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
imi pare rau ca am deschis alt subiect pe aceeasi tema dar din lipsa de experienta.Am inteles care e legea pensionarii,dar ce ma intereseaza e daca poate in momentul acesta sa ceara pensionare anticipata cu penalitati .Situatia fiind oarecum disperata.Scuze daca am scris iar unde nu trebuia. Multumesc.
1. Colega @Gabriela Pintea v-a raspuns:
Prin urmare, daca de pensie anticipata partiala poate beneficia numai atunci cand va implini 60 de ani, de pensie pentru limita de varsta poate beneficia atunci cand va implini 59 de ani si 6 luni.

2. Asadar, acum nu poate iesi la pensie anticipata partiala ("cu penalizari") ci doar la 60 de ani.
3. Dar la 59 de ani si 6 luni poate iesi la pensie de limita de varsta, asa ca cealalta pensionare nu se mai pune la socoteala.
monya-consilier juridic mia raspuns la punctul doi cu:anticipat stagiu se cotizare 30 ani si varsta 56 ani.Deci ce trebuie sa inteleg?

Alte discuții în legătură

Data iesirii la pensie alexandrucosmin alexandrucosmin Sunt nascut in 09 1952 si am 32 de ani jumatate cotizati din care 24 de ani si 3 luni in grupa a II. am facut armata 1 an si 4 luni. Va rog frumos sa-mi ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta OprisValer OprisValer Sunt nascut in 04.10.1955,am 35 de ani vechime in munca,dintre care 6 ani in grupa 1 si 16 ani in grupa 2 .Cand am dreptul la pensionare la limita de ... (vezi toată discuția)
Cum se poate iesi la pensie anticipat? naum_ianca naum_ianca barbat, nascut pe 16.08.1951, vechime in cartea de munca 27 de ani multumesc (vezi toată discuția)