avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... de ce trebuie sa fie si parata prezenta la expertiza ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

de ce trebuie sa fie si parata prezenta la expertiza mentionez ca parata nu mai locuieste acolo din 2005

Am voie sa refuz prezenta iei in casa.la efectuarea expertizei



Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 12:04, 11 Decembrie 2016
Nu aveti voie sa refuzati prezenta celeilalte parti la efectuarea expertizei
Codul de procedura civila mentioneaza obligativitatea citarii partilor in proces:
-Art. 335: Efectuarea expertizei la fata locului
(1) Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului sau sunt necesare explicatiile partilor, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire, in care li se vor indica ziua, ora si locul unde se va face lucrarea. Citatia, sub sanctiunea nulitatii, trebuie comunicata partii cu cel putin 5 zile inaintea termenului de efectuare a lucrarii. Confirmarea de primire va fi alaturata raportului de expertiza.
(2) Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamuriri in legatura cu obiectul lucrarii.
(3) In cazul in care una dintre parti opune rezistenta sau impiedica in orice alt mod efectuarea lucrarii, instanta va putea socoti ca dovedite afirmatiile facute de partea adversa cu privire la imprejurarea de fapt ce face obiectul lucrarii, in contextul administrarii tuturor celorlalte probe.
(4) Cheltuielile efectuate cu expertiza pana la data refuzului vor fi suportate de partea care s-a opus efectuarii expertizei.
(5) In mod exceptional, cand aflarea adevarului in cauza este indisolubil legata de efectuarea probei cu expertiza tehnica, instanta va autoriza folosirea fortei publice in scopul efectuarii expertizei, prin incheiere executorie pronuntata in camera de consiliu, dupa ascultarea partilor.
Daca refuzati prezenta partii adverse la expertiza, instanta poate socoti ca sunt dovedite afirmatiile partii adverse.
Parata trebuie sa fie prezenta la efectuarea expertizei pentru ca este parte in proces.
Expertul judiciar are obligacia sa convoace toate partile din procesul respectiv. In caz contrar expertiza este lovita partial de nulitate juridica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raport de expertiza rrocambole rrocambole Inainte sau dupa efectuarea unei expertize intr-o cauza civila sau penala, expertul trebuie sa citeze ( convoce ) partile ? (vezi toată discuția)
Expertiza contabila judiciara Adolfina Pop Adolfina Pop Daca expertul contabil numit intr-o cauza civila, nu are un sediu profesioal, unde poate cita partile? Partile pot fi citate la sediul uneia dintre ele ? (vezi toată discuția)
Pentru expertiza topografică, pentru identificarea unui tere agricol este obligatorie prezenta partilor la convocare? BILDEA BILDEA Expertul refuza să faca expertiza , motivînd că nu au fost prezente partile. La primărie existând toate datele necesare pt identificarea terenului ... (vezi toată discuția)