avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, copii din doua casatorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, copii din doua casatorii

Buna ziua,
Acum 4 saptamani a decedat tatal meu. Ca mostenitori am ramas eu,mama si fiica lui din alta casatorie. Sora mea deja a venit sa faca scandal ca isi vrea partea. Dupa tata nu a ramas decat un apartament si un credit fara asigurare.
As vrea sa stiu ce cota parte are fiecare din noi, in conditiile in care casa era a tatalui meu , inainte de casatoria cu mama dar au fost 30 ani casatoriti.
Sora mea nu vrea sa platrsca partea ei la credit si nu vrea sa plateasca nici cota parte pentru efectuarea succesiunii, spunand ca ea nu a beneficiat de banii din credit.
Eu m-am ocupat de inmormantarea tatalui cu toate cheltuielile, cu spitalele inintea decesului si a fost ingropat la locul de veci care ne apartine mie si sotului meu.
Eu vreau sa se faca totul legal, dar sora mea ameninta cu avocati ca sa nu plateasca ce trebuie. Scopul meu este doar sa nu ramana mama mea in strada.
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 10:36, 9 Decembrie 2016
Sotia supravietuitoare va avea o cota de 1/4 iar fiecare dintre copii cate 3/8. Bineinteles ca toti vor avea de restituit corespunzator cotei detinute si din credit. Se mosteneste atat activul cat si pasivul adica datoriile. Mama poate obtine o cota mai mare avand in vedere ca a contribuit la imbunatatirea/renovarea locuintei. Cel mai probabil succesiunea se va dezbate in instanta avand in vedere pretentiile surorii. Costurile se impart conform cotei detinute.
Avand in vedere ca mama si tata au fost casatoriti 30 ani...casa nu a devenit bun comun asta insemnand ca mama va primi mai mult ca noi, copiii?
Bun comun se considera ce au achizitionat si realizat in comun dupa casatorie.
Bunurile proprii detinute anterior casatoriei nu devin bunuri proprii prin trecerea timpului.

Art. 339-Noul Cod Civil
Bunurile comune
Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor.
Art. 340
Bunurile proprii
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.

[ link extern ]

Buna ziua,
Sotia supravietuitoare are 1/4 din bunurile sotului si 5/8 din bunurile comune.
In aceste conditii mama dumneavoastra are 1/4 din valoarea apartamentului si 5/8 din valoarea imbunatatirilor aduse ulterior.
dumneavoastra si sora dumneavoastra aveti cate 3/8 din valoarea apartamentului si cate 3/16 din valoarea imbunatatirilor.
In masa succesorala intra si pasivul.
In aceste conditii mama dumneavoastra suporta 5/8 din datorii si din cheltuielile de inmormantare iar dumneavoastrta si sora cate 3/16 din ele.
Daca nu-i convine surorii dumneavoastra atunci sfatuiti-o sa mearga in instanta iar dumneavoastra angajati un avocat care sa va reprezinte interesele.
Dupa circa 2 ani de dosare o sa capete exact ce am spus mai sus. si va cheltui .... o gramada cu expertize si alte asemenea.
Si cum vor fi evaluate imbunatatirile din timpul casatoriei? De ex: termopane, gaze, centrala, izolatie...

Alte discuții în legătură

Succesiune - judecata anonim85 anonim85 Buna ziua, Acum 2 luni tatal meu a decedat. Suntem 2 surori si mama, care avem de facut succesiunea la un apartament. Apartamentul era al tatului, astfel ... (vezi toată discuția)
Tatăl meu a decedat în 2005 și nu am făcut succesiunea până în prezent. a decedat și sora mea, dar mama trăiește. cum se vor stabili cotele moștenirii? Laurentiuflap Laurentiuflap Buna ziua Tatal meu a decedat in 2005 si nu am facut succesiunea pana in prezent , mama mai traieste . Pariintii au avut o fata si un baiat . Fata ... (vezi toată discuția)
Bună!vreau să întreb ceva în legătură cu succesiunea!eu ... sicutza68 sicutza68 Bună!Vreau să întreb ceva în legătură cu succesiunea!Eu și sora mea nu suntem frați buni ,de la același tată,(bunurile au fost cumparate împreună ... (vezi toată discuția)