avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract atacabil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract atacabil?

Buna ziua!
Amurmatoarea intrebare
Sunt copil din prima Casatorie a tatalui.Parintii au divortat si tata s-a recasatorit in alt judet cu o femeie care la randul ei are si ea un baiat dintr-o alta casatorie..
Imobilul cumparat de tata impreuna cu sotia a fost vanduta cu contract vanzare-cumparare la copilul din prima casatorie a sotiei tatalui meu dar ei stau in cont. in apartament numai probabil sa nu am eu pretentii candva la mostenire dupa tatal meu.
Intrebarea mea este daca mai pot eu ataca acel contract si obtine ceva sau nu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: AvTudor_com , utilizator 22:46, 6 Decembrie 2016
Dupa decesul tatalui o sa se stabileasca masa succesorala. Daca respectiva donatie va incalca dvs rezerva succesorala atunci puteti formula o actiune in constatarea simulatiei (donatie deghizata).

Art. 975

Dreptul de moştenire al descendenţilor
(1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.
(2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.
(4) Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală.

Art. 1088

Întinderea rezervei succesorale

Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2016
AvTudor_com, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Ksapul Ksapul Am un prieten caruia i-a decedat tatal. Dupa decesul tatalui sau nu a facut succesiune (mama sa traieste si mai are un frate). Ar vrea sa stie ce parte ii ... (vezi toată discuția)
Mostenire gadaleangrigore@yahoo.com gadaleangrigore@yahoo.com Scuze daca gresesc, Tatal meu a decedat, a fost recasatorit si i-a facut sotiei o donatie de 1/2 din casa, gradina casa este mostenita dela bunici mei adica ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire mary222 mary222 Buna ziua .As avea si eu o intrebare:tatal meu a decedat si casa si pamantul sunt pe numele lui.in urma lui a ramas mama,eu, fratele meu si un frate vitreg,As ... (vezi toată discuția)