avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general termen de plata
Discuție deschisă în Contabilitate în general

termen de plata

Daca vreau sa lucrez cu firme la care sa le dau un termen de plata de 7 zile (adica sa le dau azi marfa si sa mi-o plateasca dupa 7 zile) cum trebuie sa procedez? Ma gandesc ca trebuie sa fac un contract cu firmele prin care se obliga sa-mi plateasca marfa. Daca e asa poate cineva sa-mi dea un exemplu de astfel de contract?
Cel mai recent răspuns: Ilie Stanica , Consultant fiscal 19:31, 3 Septembrie 2009
Factura are valoare de contract. Daca specificati pe aceasta ca plata se face la 7 zile si aveti semnatura de primire a clientului aceasta poate fi proba in instanta ca orice contract. Este chiar recomandat sa faceti acest lucru daca nu incasati banii pe loc cu numerar sau cu alt document care sa ateste plata: cec, bilet la ordin, etc.
Mentionati pe factura termenul de plata si totul este in legalitate,
Mult succes ,
Eu as face contract cu fiecare client in parte, in care as stipula clar care sunt obligatiile prestatorului si beneficiarului, termenul de plata, penalitati pentru depasirea termenului, raspunderea partilor, incetarea contractului, clauze...iar dupa as face linistita factura cu termenul de plata cf.contractului incheiat, factura semnata si stampilata de ambele parti (chiar daca in codul fiscal nu este obligatoriu), iar factura sa fie insotita de aviz (la fel semnat si stampilat).
In caz de neplata se face notificare (are la baza un contract).

Codul de procedura civila
"" Art. 379. - (1) Nici o urmărire asupra bunurilor mobile sau imobile nu poate avea loc decât pentru o creanţă certă, lichidă şi exigibilă.
(2) Dacă datoria consistă în sumă nelămurită, urmăririle se vor amâna până mai întâi se va face lichidarea.
(3) Creanţa certă este aceea a cărei existenţă rezultă din însuşi actul de creanţă sau şi din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dânsul.
(4) Creanţa este lichidă atunci când câtimea ei este determinată prin însuşi actul de creanţă sau când este determinabilă cu ajutorul actului de creanţă sau şi a altor acte neautentice, fie emanând de la debitor, fie recunoscute de dânsul, fie opozabile lui în baza unei dispoziţii legale sau a stipulaţiilor conţinute în actul de creanţă, chiar dacă prin această determinare ar fi nevoie de o osebită socoteală.""
Creanta exigibila, inseamna o creanta cu scadenta implinita, deci a carei executare poate fi ceruta imediat de catre creditor.
* creanta sa reprezinte o obligatie de plata a unor sume de bani.
* obligatia pecuniara sa rezulte dintr-un inscris, fie el contractul incheiat intre parti, ori vreun statut, regulament sau alt inscris insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege.
* inscrisul sa ateste drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.
Studiati si Procedura somatiei de plata (Ordonanta de Guvern nr. 5/2001)
un coleg de forum jurist de profesie va poate ajuta cel mai bine in aceasta situatie...
din experienta mea va pot spune ca un contract care sa contina si o clauza ce va reprezenta conventia dintre parti in legatura cu completarea unui bilet la ordin si un bilet la ordin avalizat de reprezentantul clientului este masura optima in ceea ce va priveste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creanta peraspera peraspera As dori sa aflu ce inseamna mai clar \"creanta certa\" (nu ma refer la limbajul comun). Din punctul cui de vedere o creanta este certa? (vezi toată discuția)
Recuperare creante apeiron2 apeiron2 As vrea sa va intreb daca ar merge sa ma folosesc de ordonanta de plata in cazul recuperari creante intre pers juridica si pers. fizice in baza unor ... (vezi toată discuția)
Am nevoie inapoi in contabilitate de factura semnata si stampilata de client? roxyalexandru roxyalexandru firma x emite o factura catre o firma y, aceata factura fiind trimisa prin posta firmei y.firma x are nevoie pentru evidenta in contabilitate neaparat de un ... (vezi toată discuția)