avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Eliberare conditionata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Eliberare conditionata

Buna seara.Se poate aplica la 1/2 din pedepsa pentru eliberarea conditionata ?Pedeapsa este de 8 luni cu executare.Initial,a fost cu suspendare dar inculpatul nu sa supus conditiilor impuse de instantaFapta:conducere fara permis.
Mentionez ca detinul are un dosar impecabil in Penitenciar si lucreaza inafara lui.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 22:33, 8 Decembrie 2016
Trebuie sa execute doua treimi din pedeapsa.

Articolul 100 Cod penal
Condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii
(1) Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:
a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.
(2) În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b)-d).
(3) În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (1) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin două treimi, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(4) În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (2) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin jumătate, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(5) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat acordarea liberării condiţionate şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune, dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.
(6) Intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei constituie termen de supraveghere pentru condamnat.
Conform art. 100 C.P. va putea aplica la 2/3 din pedeapsa care sa fie fie efectiv efectuata fie asimilata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii eliberare conditionata in speta annaghe annaghe Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine : ce perioada de executare a pedepsei trebuie executata pentru a formula o cere de eliberare conditionata. ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata pentru detinut care a executat 2/3 din pedeapsa claudia_68 claudia_68 Pedeapsa este de 3 ani,iar detinutul in cauza a efectuat 16 luni(exact 2 treimi din pedeapsa),regimul este semideschis. Poate beneficia de eliberarea ... (vezi toată discuția)
Cerere de eliberare conditionata ioanastudenta ioanastudenta Dupa cat timp si in ce conditii se poate face cerere de eliberare conditionata in cazul unei condamnari definitive de trei ani? (vezi toată discuția)