avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Emitere factura de asociatie proprietari pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Emitere factura de asociatie proprietari pentru cheltuieli intretinere

Suntem o asociatie de proprietari, in care unul din proprietari este persoana juridica. Acesta a inchiriat apartamentul unei alte persoane juridice, ca locuinta de serviciu. Chiriasul a solicitat ca la plata cheltuielilor de intretinere, asociatia sa emita chitanta pe numele sau, al chiriasului, pentru a-si deconta cheltuielile. Avand un precedent in care o instanta de judecata scrie negru pe alb in sentinta ca, citez :"Asa cum rezulta in mod expres din textul de lege mentionat (art.46 si 50 din L230/2007), obligatia de plata a cotelor de intretinere incumba exclusiv proprietarului, si nu persoanei care utilizeaza, cu orice titlu, un apartament situat intr-un bloc de locuinte. Nu are relevanta faptul ca prin contractul de inchiriere, chiriasul si-a asumat obligatia de plata a cheltuielilor aferente apartamentului. Acest contract isi produce efectele numai intre partile contractante, conform principiului general al relativitatii efectelor actului juridic, si nu poate naste obligatii in sarcina unui tert." Cu acest argument am reusit sa stopez polemica pe acest subiect, sugerandu-le partilor, proprietar si chirias, sa-si deconteze chetuielile de intretinere cumulate cu chiria convenita.
Acum, proprietarul imi solicita sa-i emit factura fiscala pentru cheltuielile lunare, argumentand ca si pentru la alte apartamente aflate in proprietatea sa in alte asociatii, se intocmesc facturi fiscale pentru cheltuielile de intretinere aferente apartamentelor.
Consider ca lista de intretinere afisata (fiind 66 apart. in asociatie, nu emitem fisa de cheltuieli pentru fiecare apartament), care reprezinta cotele repartizate de cheltuieli, este documentul justificativ suficient, in conformitate cu reglementarile legale. Cota de cheltuieli repartizata unui apartament, nu reprezinta un venit pentru asociatie ca sa emiti factura pentru incasare.
Solicit un punct de vedere avizat si daca se poate emite factura, care sunt obligatiile asociatiei din punct de vedere fiscal.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Panda2 , utilizator 15:23, 12 Ianuarie 2021
Asociatia de proprietari este persoana juridica. Orice persoana juridica este obligata sa emita factura la cererea platitorului. Asa prevede codul fiscal.
Pentru a fi totul in regula, proprietarul sa depuna la asociatie o copie a contractului de inchiriere in care sigur se prevede obligatia chiriasului de a suporta cheltuielile catre asociatie. Asa aveti baza legala sa intocmiti factura direct chiriasului ca sa nu mai chinuiti proprietarul care ar trebui sa inregistreze in contabilitatea sa factura dumneavoastra, sa refactureze catre chirias, sa incaseze banii de la chirias si sa va achite dumneavoastra factura.
In contabilitatea societatilor comerciale lista de plata afisata de asociatie nu este factura. Factura e factura si creaza obligatie, iar lista de plata este o explicatie a sumei facturate. Lista de plata considerati-o ca pe un aviz de insotire a marfii si nu o factura.
In concluzie, asociatia este obligata sa emita factura la cererea celui care plateste, indiferent ca platitorul este persoana fizica sau juridica.
Nu cred ca o asociatie de proprietari poate emite o factura pentru cheltuielile de intretinere pentru simplul motiv ca nu este furnizor nici pentru apa, nici pentru caldura, nici pentru curatenie, nici pentru....nimic.
Rugati-l pe respectivul sa va arate un exemplar al unei facturi emise de o alta asociatie motivandu-i ca doriti s-o vedeti spre a va edifica, dar ma indoiesc ca are asa ceva si vrea doar sa va forteze mana.
Oricum, mai bine si-ar schimba contabilul pentru ca asociatiile nu sunt platitoare de TVA, deci cel mult isi justifica niste cheltuieli cu presupusa factura, iar pentru aceasta jusitificare e suficienta chitanta data de asociatie.
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e cazul sa va trimit facturi ca sa va conving. Credeti-ma ca asociatia noastra (ca multe altele) emite 12 facturi lunar pentru intretinre, permanent, pentru tot atatea persoane juridice din asociatie, plus 2-3 facturi catre alte persoane juridice carora le-am inchiriat spatii comune (un metru patrat de perete, o boxa...), plus ocazional alte facturi solicitate chiar de persoane fizice.
Iar toate aceste facturi le intocmim, asa cum solicita platitorul, adica pe numele proprietarului sau pe numele chiriasului.
Persoanele juridice au nevoie de factura in contabilitate pentru a inregistra obligatia de plata. Chitanta vine sa stinga aceasta obligatie atunci cand se achita factura. La fel viramentul prin banca stinge obligatia creata de factura.
Avem cateva persoane juridice care platesc intretinerea numai prin banca si daca nu au factura in contabilitate, nu ar avea legal cum sa faca plata respectiva.
Si asociatia noastra emite facturi pentru proprietarii (p. juridic care solicita).
Chiar nu ne deranjeaza cu nimic acest lucru. Interesant este ca nu toate pers. jr. solicita factura, adica ”se descurca” doar cu chitanta eliberata pe numele lor...

Pe de alta parte, ma mir ca instanta despre care vorbiti a ajuns la acea concluzie -obligatia de plata a cotelor de intretinere incumba exclusiv proprietarului, si nu persoanei care utilizeaza, cu orice titlu, un apartament situat intr-un bloc de locuinte...

Ce stiu eu este ca daca eu platesc, chitanta sa fie pe numele meu, insa in contabilitate, chitanta stinge o obligatie de plata repartizata proprietarului unui apartament, tocmai pentru ca cel care achita cheltuiala sa o poata, eventual deduce.
Ca sa intaresc cele afirmate va pot spune ca in asociatia noastra am intalnit doua cazuri in care doi militari (politia de frontiera), au inchiriat un apartament, iar angajatorul s-a obligat prin contractul de munca sa le deconteze valoarea chiriei si a utilitatilor (nu as putea sa va spun in ce proportie). In ce baza sa le deconteze? Factura si chitanta pe numele lor!
am participat la o consfatuire in care specialisti fiscali au afirmat ca o asociatie de proprietari nu are voie sa emita facturi fiscale.
Ceea ce se spune in comentarii sunt simple hartii, fara valoare fiscala.

PS: semnalez ca aceste comentarii se inregistreaza extrem de greu; si nu cunosc cauza.

Alte discuții în legătură

Pt fondurile asociatiei poate fii emis factura sau numai chitanta zolyxx zolyxx Buna ziua In asociatie avem un ap carei proprietar (primaria) cere sa facturam contributiile lunare (fonduri reparatii, reabilitare, etc). ceilalti primesc ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari-obligativitate facturare ContSters27400 ContSters27400 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o Asociatie de proprietari este obligata sa emita factura fiscala pentru un spatiu inchiriat unei persoane juridice, sau ... (vezi toată discuția)
Factura fiscala AdrianRosca AdrianRosca Ca si persoana fizica, membru intr-o asociatie de proprietari pot sa cer factura fiscala in care sa imi apara detaliat costurile pe care le am de platit ( cost ... (vezi toată discuția)