In conditiile in care in procura se precizeaza cine sa fie beneficiarul donatiei, este posibil ca donatorul sa il mandateze pe donatar sa intre in posesia unui apartament si sa se ocupe de toate formalitatile necesare?
Pot aparea probleme, mandatele astea date asa, fara dedicatie, semigeneric, pot duce la multe probleme.
Pe codul vechi era o practica mare, pe cel nou avem 1304. Ca sa functioneze, ar trebui ca acel contract pentru care e mandatat sa fie anexa. Sau cuprins in mandat. Parerea mea.
sa inteleg ca donatorul doneaza donatarului dar isi rezerva uzufructul? Sau cum?ca daca il doneaza , donatarul intra in pozesia apartamentului de la monetul donatiei. Ii doneaza doar nuda proprietate?
Este o situatie destul de complicata si se cauta solutii!
O persoana a achizitionat un apartament pe numele altei persoane care era casatorita la momentul achizitiei. Din cauza unor probleme bancare.
In momentul de fata problemele nu mai exista iar persoana cauta solutii pentru intrarea in posesia apartamentului. Ea a locuit si locuieste in continuare in apartament de la data achizitiei.
Persoana pe numele careia a achizitionat apartamentul este de acord dar spune ca nu are timp sa se ocupe de formalitati. In contractul de v/c nu se specifica sursa fondurilor.
Pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate persoanele pe numele carora este apartamentul au divortat!
Pentru a face "transferul" apartamentului catre cea care pus la dispozitie fondurile pentru achizitie nu cred ca exista varianta "vanzarii" din motivele cunoscute, trebuie sa faca dovada achitarii pretului prin banca, bani pe care nu ii are. In plus ar insemna ca ar plati inca o data apartamentul.
Pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate apartamentul nu a fost declarat nici la fisc! Pentru a face transferul trebuie sa rezolve si problema fiscului, altfel nu se vor putea perfecta formalitatile notariale.
Singura varianta ar fi donatia iar intrebarea viza posibilitatea ca cei doi (ex-soti) pe numele carora a cumparat apartamentul sa o mandateze sa se ocupe de donatia catre ea insasi.
Adica astia se pot duce la notar sa mandateze persoana dar nu se pot duce sa ii doneze direct ?
Nu mi se pare buna varianta donatiei.. nu exita nici un act facut macar intre parti care sa reflecte acest aranjament ?
Mi se pare potrivita o actiune in simulatie prin interpunere de persoane, iar aia sa fie de acord prin intampinare cu ce cere reclamantul.
Costurile sunt cam la fel, poate cu 1% mai mari.
E si o varianta donatia stiti ca in caz de obtinere a unui credit pe urma, bancile sunt reticente la contractele de donatie. Apoi donatia este supusa reductiunii daca vor exista sot, copii la decesul donatorilor. Ingineriile financiare in timp complica lucrarile si costa.
Se poate face procura de donatori catre donatar sa se ocupe de tot si de schimbare rol fiscal si de semnare contract donatie, nu asta e problema ci la fel ca la primul act implicatiile juridice pe viitor. De aceea e bine sa evitam acele inginerii cacui se pot intoarce oricand impotriva noastra.