avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie, nu v/c, cu clauza de abitatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie, nu v/c, cu clauza de abitatie?

Speta: 1. Tatal doreste sa/i doneze fiicei sale imobilul apartament in care locuieste. De asemenea, doreste sa continue a locui in apartmentul respectiv, pana la data mortii sale. Poate conditiona donatia astfel?
2. Ulterior incheierii donatiei, fiica ii poate face procura tatalui, fost proprietar al apartamentul si actual posesor, prin care sa/l autorizeze a efectua acte de dispozitie in numele si pentru ea? Nu e ilegal, dar e moral?
Cel mai recent răspuns: ruonscalafat , utilizator 10:28, 14 Decembrie 2010
1.Da, se numeste donatie cu sarcina (obligatia fiicei de ai asigura locuinta in apartamnet pana la deces)
2. Procura va fi speciala si va include exact actul de dispozitie pe care-l poate face tatal.
Mi se pare ciudat ce se doreste, este cumva o simulatie?
Adica in fapt tatal doreste sa apara ca fiind fara acel imobil, dar defapt sa fie realul proprietar si sub pavaza copilului sa poata linistit dispune de bun ca un adevarat proprietar?
Mie personal asa imi cam suna.

Daca se doreste pur si simplu transferul dreptului de proprietate al imobilului(care este prin excelenta un act de dispozitie) de ce nu face c/v cu constituirea unui drept viager de habitatie, iar daca se doreste se poate face o procura speciala prin care poate sa -l vanda daca in conditiile in care fiica sa nu poate fi prezenta.
Va multumesc, Andreia! Mi/ati risipit incertitudinile.
Pentru "gabescu": aveti perfecta dreptate cu toate presupunerile. In ceea ce priveste vanzarea/donatia, eu i/am sugerat/o pe a doua dintr/o singura ratiune: calitatea cumparatorului/donatarului (fiica).
Si, apropo de moralitate, mai am o incertitudine: sotia/mama este in viata, locuieste intr/o alta tara, ca si fiica, de altfel. Fiind vorba despre instrainarea unui imobil, trebuie sa fie prezenta la incheierea contractului de donatie. O poate mandata pe fiica-donatar sa o reprezinte?
Per ansamblu, e buna solutia donatiei?
Ar fi corect ca mama sa faca o procura speciala tatalui pentru a o reprezenta la incheierea contractului de donatie. In cazul donatiei bunul donat devine bun propriu al fiicei (daca este casatorita). In cazul vanzarii cumpararii , apartamaentul devine bun comun al sotilor (fiicei si sotului ei) iar in cazul unui eventual divort pot aparea probleme.
Oricum vanzare-cumpararea intre parinti si copii este prezumata a fi o donatie .

Alte discuții în legătură

Donatie parte din imobil comun nepartajat dupa divort ContSters202742 ContSters202742 Daca bunul imobil dobandit in timpul casatoriei cu contributia egala a celor doi soti nu este partajat la divortul acestora, poate unul din ei sa ... (vezi toată discuția)
Donatie,cine mai are dreptul la aceasta donatie?? emanuellen emanuellen Buna ziua,as dorii sa donez un apartament copiilor mei.Dar fiica mea e casatorita,momentan nu are probleme in casnicie.Dar as vrea sa stiu daca in cazul unui ... (vezi toată discuția)
Donatia poate fi contestata de ...donator?!? carmengheo carmengheo Daca dintr-un motiv intemeiat donatorul vrea sa \"retraga\" donatia facuta copiilor , este posibil acest lucru?!? Inrand un pic in detalii situatia ar fi ... (vezi toată discuția)