avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia poate fi contestata de ...donator?!?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia poate fi contestata de ...donator?!?

Daca dintr-un motiv intemeiat donatorul vrea sa "retraga" donatia facuta copiilor , este posibil acest lucru?!?
Inrand un pic in detalii situatia ar fi cam asa : tatal donator face donatie catre fiica si fiul sau imobilele la care atat sotul fiicei cat si sotia fiului au muncit 20 respectiv 10 de ani . Fiica donatorului vrea sa si lase sotul "pe drumuri" si tatal doreste sa impiedice acest lucru . Este posibil sa reuseasca?!? Mentionez ca atat tatal donator cat si sotia acestuia sunt in viata .
Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: lazu , utilizator 19:31, 5 Mai 2011
daca a fost donatie cu clauza se poate fce retragerea donatiei.. daca nu, atunci donatia poate fi retrasa doar daca donatarul nu a acceptat inca donatia, respectiv nu a facut actele de publicitate imobiliara pe numele sau, nu sa trecut la financiar.. etc..
avocatPetre a scris:

daca a fost donatie cu clauza se poate fce retragerea donatiei.. daca nu, atunci donatia poate fi retrasa doar daca donatarul nu a acceptat inca donatia, respectiv nu a facut actele de publicitate imobiliara pe numele sau, nu sa trecut la financiar.. etc..


De cand publicitatea imobiliara este constitutiva de drept? Sau inscrierea pe rolul fiscal?


Nu, tatal nu poate sa mai faca nimic. Si nici sotul fiicei, daca donatia a fost facuta fiicei ca bun propriu. Fiica poate sa dispuna liber de bunul ei.

donatia poate fi revocata doar in cazurile strict si limitativ prevazute de lege (revocarea pentru neexecutarea sarcinii, pentru ingratitudine şi pentru survenienţă de copil), ori in acesta situatie nu prea vad cum.
se poate solicita revocarea actului de donatie doar daca a fost o donatie cu sarcini si acestea nu au fost indeplinite.
Multumesc mult pentru raspunsuri. Se pare ca in cazuri de genul asta ..numai Dumnezeu poate face dreptate ... Oare de ce nu mai poti avea incredere in cel de langa tine?!?

Alte discuții în legătură

Retragere donatie cu uzufruct emanuellen emanuellen Buna ziua Anul trecut am donat fiicei mele un apartament,nu m-a fortat nimeni,nici nebuna nu sint.Asta a fost dorinta mea atunci.Cu uzurfruct. Va rog ... (vezi toată discuția)
Cum pot ataca donatia? blueeyes56 blueeyes56 Buna ziua, as dori sa stiu ce sanse am sa recuperez casa care am donat-o fiicei mele si sotului ei,ca bun comun si cu scutire de raport, deoarece au divortat ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca donatie apt dupa 16 ani? Vlad N. Vlad N. Tata a doi copii pe care i-a facut cu mame diferite, un baiat si o fata, a donat aparatamentul lui mamei fetei, care a decedat. Fiica a mostenit apartamentul. ... (vezi toată discuția)