avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot ataca donatia?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot ataca donatia?

Buna ziua, as dori sa stiu ce sanse am sa recuperez casa care am donat-o fiicei mele si sotului ei,ca bun comun si cu scutire de raport, deoarece au divortat el nu se intereseaza de copii nu suna nu ii cauta, doar atat ca le da pensie alimentara cum a fost stabilit la divort..
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 16:11, 16 Martie 2013
Descendentii care au primit o donatie de la ascendentul lor, precum si sotia supravietuitoare atunci cand vine in concurs cu descendentii, sunt obligati sa aduca la masa succesorala bunurile primite, fie in natura, fie in echivalent.
Aceasta obligatie poarta numele de raport.

Daca donatorul vrea sa gratifice pe unul dintre cei enumerati mai sus in asa fel incit bunul donat sa fie peste cota care se cuvine dupa lege fiecaruia, el poate scuti acea donatie de raport, bunul ramanind in proprietatea donatarului si numai restul bunurilor urmind a fi impartite conform legii.

Totusi, daca prin donatia scutita de raport s-ar aduce atingere rezervei succesorale, donatia scutita de raport va fi supusa reductiunii (diminuarii) in masura necesara asigurarii rezervei legale.


Nu ati inserat nici o obligatie in contractul de donatie?In caz afirmativ, in timpul vietii se poate revoca numai pt. ingratitudine.
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2013
avvalentina, utilizator
Am avut incredere si nu am pus nici o conditie... acum nu stiu ce sanse am sa recuperez casa pe care oricum el nu merita nimic din ea..el sta deja cu amanta si nu il intereseaza despre copii cand a fost nevoie de cumparat lemne pt. iarna a zis ca nu il intereseaza ca si el trebuie sa se incalzeasca...donatia a fost facuta acum 2 ani si jumatate.. multumesc pt. raspuns..daca este cineva (avocat) din Arad si ma poate ajuta. va rog mult..
Nu conteaza orasul din care este avocatul ci sa aiba experienta pe astfel de procese -revocare pt. ingratitudine.
La întrebarea Cum pot ataca donaţia?, v-aş răspunde: cu artileria grea. Care, din cîte văd eu, în cazul dumneavoastră concret constă într-un puşcoci de soc.

Restul e teorie. Mai mult sau mai puţin aplicată.

Alte discuții în legătură

Anulare donatie adinavisan adinavisan Va rog sa-mi spuneti daca o donatie se poate anula , in ce conditii si in ce termen de la inregistrarea ei la notar. (vezi toată discuția)
Donatie Betea Betea Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)
Donatie atacabila caligula69 caligula69 Acum 2 ani am incheiat un contract de donatie cu varul meu, prin care acesta mi-a donat un teren pe care el il avea in proprietate prin mostenire de la tatal ... (vezi toată discuția)