avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare donatie

Va rog sa-mi spuneti daca o donatie se poate anula , in ce conditii si in ce termen de la inregistrarea ei la notar.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:56, 7 Noiembrie 2013
Pentru a vă răspunde la întrebare, ar trebui vreo cîteva pagini bune. Asta, dacă discutăm doar despre nulitate/anulare. Ar mai fi de discutat şi despre revocare - alte cîteva pagini.

De fapt, ce doriţi să aflaţi? Teoria nulităţii sau un răspuns la o chestiune concretă? Pentru prima variantă, nu se poate aici, din motivele de mai sus. Pentru a doua variantă, nu se poate fără detaliile concrete ale speţei.

Exista anumite exceptii de la principiul irevocabilitatii donatiilor, de exemplu:

1. Daca persoanei fara copii la data efectuarii donatiei i se naste un copil, contractul se considera desfiintat de drept din momentul nasterii acestuia. Prin urmare, daca donatorul are deja copii, nu va putea fi revocata donatia pentru o eventuala survenienta de copil.
2. In cazul decesului donatorului, mostenitorii rezervatari isi pot cere partea din donatie daca dovedesc ca prin aceasta li s-a incalcat rezerva succesorala. Mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor, parintii si descendentii directi ai defunctului. In acest caz mostenitorii rezervatari au dreptul la o cota-parte din donatie, insa numai daca prin ea s-a incalcat rezerva succesorala.
3. Revocarea donaţiei pentru ingratitudine este o modalitate legală de revocare în virtutea căreia donaţia se poate desfiinţa judiciar în cazurile limitativ prevăzute de art. 831 cod civil.
Codul civil enumeră succint la articolul precitat trei cauze de revocare a donaţiei pentru ingratitudine:

1) Dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului.
În acest caz este suficient să se stabilească intenţia donatarului de a-l ucide pe donator.
2) Dacă donatarul se face vinovat de delicte, cruzimi sau injurii grave
Delictele sunt fapte penale săvârşite de donatar care lezează bunurile sau persoana donatorului.
3) Dacă donatarul refuză "fără cuvânt" să îi dea alimente donatorului
Pentru a atrage revocarea donaţiei, refuzul de alimente trebuie ca donatorul să fi avut nevoie şi să fi cerut alimente donatarului care l-a refuzat deşi ar fi avut posibilitatea să îi ofere.
Donatia nu se mai revoca de drept pt surveninenta de copii daca donatia e facuta sub noul cod civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act donatie maya28 maya28 buna ziua. parinti mei mi-au donat un teren, printr-un act de donatie la notar, unde s-a specificat ca imi doneaza definitiv si irevocabil bunul ... (vezi toată discuția)
Donatie Betea Betea Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)
Cum pot ataca donatia? blueeyes56 blueeyes56 Buna ziua, as dori sa stiu ce sanse am sa recuperez casa care am donat-o fiicei mele si sotului ei,ca bun comun si cu scutire de raport, deoarece au divortat ... (vezi toată discuția)