Donatia poate fi revocata pentru ingratitudine - atentat la viata donatorului, delicte si cruzimi, refuz de alimente si pt survenienta de copil.
Ea poate fi supusa raportului intre descendenti si/sau sot supravietuitor la dezbaterea mostenirii sau supusa reductiunii liberalitatilor cand incalca rezerva succesorala tot cu prilejul mostenirii (mostenitori rezervatari sunt: sot supravietuitor, copii si parintii defunctului).
Orice persoana poate dispune de bunurile sale in timpul vietii asa cum doreste. Donatia este un act transaltiv de proprietate. Se poate vinde un bun donat.
Potrivit art. 1020 din noul Cod Civil: "Donaţia poate fi revocată pentru ingratitudine şi pentru neexecutarea culpabilă a sarcinilor la care s-a obligat donatarul." Asadar, de la 1 octombrie, survenienta de copil nu va mai fi o cauza de revocare a donatiei.
Revin cu aceeasi problema - donatia . Eu am primit un teren in donatie de la mama si fratele, pe care am construit o casa impreuna cu sotul meu. I- am donat si eu fratelui meu o casa si teren cu clauza de intretinere si inmormantare, pt ambele donatii. Mama mea a decedat de 1 an , iar noi dorim sa facem o refinantare de credite cu ipoteca asupra casei construite, dar bancile nu accepta deoarece este terenul obtinut prin donatie. Ce pot sa fac ?
Act donatie
maya28
buna ziua.
parinti mei mi-au donat un teren, printr-un act de donatie la notar, unde s-a specificat ca imi doneaza definitiv si irevocabil bunul ... (vezi toată discuția)
Donatie atacabila
caligula69
Acum 2 ani am incheiat un contract de donatie cu varul meu, prin care acesta mi-a donat un teren pe care el il avea in proprietate prin mostenire de la tatal ... (vezi toată discuția)