Acum 2 ani am incheiat un contract de donatie cu varul meu, prin care acesta mi-a donat un teren pe care el il avea in proprietate prin mostenire de la tatal sau. Terenul era liber de sarcini la data donatiei. Contractul a fost semnat in fata notarului si am o incheire de autentificare a acestuia. Dupa donatie am intabulat terenul respectiv in CF pe numele meu si am platit impozitele pe teren in fiecare an incepand de atunci.
La data donatiei, atat varul meu cat si eu aveam copii. Nu ar fi exclus ca varului meu sa i se mai nasca un copil in viitor.
Intrebari:
1. Ce sanse ar exista ca cineva din familia varului sau altcineva sa atace donatia in instanta si astfel, sa atraga anularea efectului donatiei sau sa ma oblige la despagubiri de orice natura ?
2. S-ar schimba in vreun fel situatia daca azi asi vinde cuiva, cu contract de vanzare-cumparare, terenul obtinut prin aceasta donatie ?
Problema se va pune doar la decesul vărului care v-a donat terenul, şi numai în situaţia în care se va constata că donaţia făcută încalcă rezerva moştenitorilor săi rezervatari (copiii, soţia supravieţuitoare sau, în lipsa copiilor şi a descendenţilor din copii, părinţii, dacă sunt în viaţă) şi iarăşi numai dacă vreunul dintre aceştia invocă dreptul la rezervă.
În situaţia de mai sus, faptul că aţi fi vîndut terenul pînă la data deschiderii succesiunii nu ar avea relevanţă, rezerva asigurîndu-se prin echivalent, adică în bani.
Donaţia mai poate fi revocată pentru ingratitudine (atentat la viaţa donatorului, delicte, cruzimi sau injurii grave la adresa acestuia sau refuzul de alimente) în condiţiile strict stabilite de codul civil. Depinde doar de dumneavoastră să nu vă situaţi în unul dintre acele cazuri. Oricum, şi dacă ar fi aşa, revocarea nu operează de drept, donatorul putînd să vă ierte.
Nici revocarea pentru survenienţă de copil nu poate opera, deoarece, aşa cum aţi relatat, donatorul avea un copil la data donaţiei.
Donatia este un contract gratuit, unilateral, deoarece donatarul nu-si asuma obligatii fata de donator, in afara indatoririi generale de a-i purta recunostinta. Totusi, este posibila donatia cu sarcina, denumita astfel deoarece donatorul o efectueaza cu conditia ca donatarul sa indeplineasca anumite obligatii fie in propriul sau interes, de exemplu, sa intrebuinteze suma primita pentru a-si desavarsi studiile, fie in interesul donatorului, de exemplu stipularea unei clauze de intretinere, fie in interesul unui tert. Donatia are un caracter irevocabil cu exceptia unor cazuri expres prevazute de lege. Astfel, este revocabila donatia intre soti; este revocabila donatia cu sarcina, pentru neindeplinirea conditiilor. Este posibila revocarea donatiei pentru ingratitudine, cand donatarul a atentat la viata donatorului, daca a savarsit impotriva acestuia delicte, cruzimi sau injurii grave ori, fara motive intemeiate, nu i-a acordat intretinerea de care avea nevoie. Este revocabila de drept donatia facuta de persoana care la data incheierii actului nu avea copii sau descendenti, daca, dupa aceasta data, donatorul dobandeste un copil din casatorie sau din afara casatoriei, fie chiar postum, nascut in urma mortii tatalui.
1. mostenitorii rezervatari ar putea ataca donatia.
2. raspundeti de evctiune fata de cumparator.
Juridic
nucusor
ce presupune un act de donatie?poate fi atacat in justitie?doresc sa.i ofer un apartament ficei mele,cum este mai simplu legal si ieftin,donatie sau contract ... (vezi toată discuția)