avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act donatie

buna ziua.
parinti mei mi-au donat un teren, printr-un act de donatie la notar, unde s-a specificat ca imi doneaza definitiv si irevocabil bunul resp.
intrebarea mea este daca acest act mai poate fi atacat de alte persoane( rude), eu nu mai am frati! multumesc.
buna ziua.
in principiu nu, dar nu se stie niciodata ce sfaturi "bine intentionate" primesc unii si altii.
in afara de parinti, alte persoane ( rude) nu pot revoca donatia.
...si ca sa mergem pana la capat...parintii pot revoca donatia in cazuri extreme: potrivit art.831 cod civil, revocarea unei donatii pentru ingratitudine se poate solicita numai in trei situatii : a. daca donatarul a atentat la viata donatorului ; b. daca este culpabil in privinta-i de delicte, cruzimi sau injurii grave ; c. daca, fara cuvant, ii refuza alimente...
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2011
ContSters4579, utilizator
va multumesc.
Donatia poate fi revocata in cazuri expres si limitativ prevazute de lege (survenienta de copil , delicte grave , cruzime , acte capitale calomnioase , incercarea de a ucide donatorul ) .

In termen de trei ani de la decesul donatorului , acest act act fiind o liberalitate, mostenitorii rezervatari ( parintii , copiii , sotul supravietuitor alcatuiesc aceasta categorie ) [/i]se pot adresa instantei de judecata , in vederea revocarii , daca le este incalcata rezerva succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare donatie adinavisan adinavisan Va rog sa-mi spuneti daca o donatie se poate anula , in ce conditii si in ce termen de la inregistrarea ei la notar. (vezi toată discuția)
Revocare donatie popo_acas popo_acas Buna ziua , Deci am sa spun problema : 1.Donatia a fost facuta intre frati 2.Cel ce a dat , nu are copii . 3.Nu a fost impusa vreo conditie a ... (vezi toată discuția)
Donatie Betea Betea Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)