avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC-luna tatalui
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC-luna tatalui

Mi se termina concediul de maternitate pe 26 decembrie.As vrea ca prima luna sa o ia sotul,insa acesta nu mai munceste de 1 an jumatate.Dupa ce s-a desfiintat locul lui de munca unde a muncit 7 ani,a beneficiat de ajutor de somaj pana in luna februarie 2016.Copilul e nascut in septembrie 2016.Ar putea sa beneficieze sotul de prima luna si ce acte trebuie sa depuna? Cam cum s-ar calcula indemnizatia in aceasta situatie,sa vad daca renteaza toata aceasta alergatura? Pentru a beneficia de stimulentul de insertie,daca tatal isi ia prima luna sau oricare alta,eu va trebui sa ma intorc cu 2 luni inainte sa faca copilul 2 ani,altfel va trebui cu 3 luni inainte sa ma intorc?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:04, 14 Decembrie 2016
Care este data nasterii copilului ?
12 septembrie 2016
In speta, perioada eligibila pentru CCC este octombrie 2014 - septembrie 2016.

Mentionati exact ce statut a avut sotul dvs in aceasta perioada.
A muncit vreo 7 ani pana in iunie 2015,dupa care a beneficiat de somaj pana in februarie sau martie.
Sotul dvs ar avea acoperite urmatoarele perioade :
octombrie 2014 - iunie 2015 salariat =10 luni

iulie 2015 - februarie 2016 somaj = 8 luni

In speta, sotul dvs poate beneficia de indemnizatia pentru CCC.

... Ar putea sa beneficieze sotul de prima luna si ce acte trebuie sa depuna? Cam cum s-ar calcula indemnizatia in aceasta situatie,sa vad daca renteaza toata aceasta alergatura? Pentru a beneficia de stimulentul de insertie,daca tatal isi ia prima luna sau oricare alta,eu va trebui sa ma intorc cu 2 luni inainte sa faca copilul 2 ani,altfel va trebui cu 3 luni inainte sa ma intorc? ...


1. sotul dvs poate intra primul in CCC.
Indemnizaţia lunară aferentă concediului pentru creşterea copilului este acordată în baza unei cereri, care trebuie să fie însoţită de următoarele documente:
www.avocatnet.ro/content/art...

2. Cuantumul indemnizaţiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori naşterii copilului, dar nu mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară, adică 1063 lei.

In speta , media va fi alcatuita din indemnizatia de somaj plus cateva luni in care a primit salariul.

3. Pentru stimulentul de inserție, conditia este aceea ca persoana să se întoarcă la activitatea profesională cu cel puțin 60 zile înainte de finalizarea concediului,
respectiv înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani.

Alte discuții în legătură

Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)
Ccc obligatoriu pentru tata o luna ramiha ramiha Buna ziua, am si eu nevoie de un raspuns din partea dvs. Dupa nastere vreau sa intru in CCC pentru an. Am inteles ca pentru copiii nascuti dupa 1 martie ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tata ramqby ramqby Buna ziua! As dori sa stiu daca tatal isi poate luna acea luna de concediul pentru copil in prima luna a nasterii copilui,timp in care mama este in concediu ... (vezi toată discuția)