avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Efecte juridice!
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Efecte juridice!

Buna seara !

In caz de rudenie prin alianta (afinitate) pot sa apara in comercial efecte juridice sau conflicte de interese in cazul contractelor comerciale?

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 22:35, 2 Septembrie 2009
In principiu nu apar astfel de conflicte in cazul contractelor comerciale. Dar retineti, am zis in principiu. Daca spuneti exact despre ce fel de contracte este vorba, o sa primiti un raspuns mai sigur.
In cazul unui contract incheiat cu o cumnata !Poate fi contractul contestat de un asociat care nu detine majoritate in firma?Firma nu este fraudata cu nimic!

multumesc
Chiar ca ar trebui sa ne oferiti ceva mai multe explicatii.

Cu titlu de exemplu: (legea societatilor comerciale)

Art. 144 ind 4. - (1) Este interzisă creditarea de către societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operaţiuni precum:
a) acordarea de împrumuturi administratorilor;
b) acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior încheierii de către societate cu aceştia de operaţiuni de livrare de bunuri, prestări de servicii sau executare de lucrări;
c) garantarea directă ori indirectă, în tot sau în parte, a oricăror împrumuturi acordate administratorilor, concomitentă ori ulterioară acordării împrumutului;
d) garantarea directă ori indirectă, în tot sau în parte, a executării de către administratori a oricăror alte obligaţii personale ale acestora faţă de terţe persoane;
e) dobândirea cu titlu oneros ori plata, în tot sau în parte, a unei creanţe ce are drept obiect un împrumut acordat de o terţă persoană administratorilor ori o altă prestaţie personală a acestora.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi operaţiunilor în care sunt interesaţi soţul sau soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai administratorului; de asemenea, dacă operaţiunea priveşte o societate civilă sau comercială la care una dintre persoanele anterior menţionate este administrator ori deţine, singură sau împreună cu una dintre persoanele sus-menţionate, o cotă de cel puţin 20% din valoarea capitalului social subscris.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică:
a) în cazul operaţiunilor a căror valoare exigibilă cumulată este inferioară echivalentului în lei al sumei de 5.000 de euro;
b) în cazul în care operaţiunea este încheiată de societate în condiţiile exercitării curente a activităţii sale, iar clauzele operaţiunii nu sunt mai favorabile persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2) decât cele pe care, în mod obişnuit, societatea le practică faţă de terţe persoane.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2009
romascanu, moderator
Daca pentru incheierea contractului respectiv este necesara o hotarare a adunarii generale a asociatilor (de exemplu, instrainarea unor active ale societatii), trebuie sa aveti in vedere dispozitiile art. 197 alin. 3 LSC care fac trimitere la art. 79 LSC.

Conform acestui din urma articol, asociatul care, intr-o operatiune determinata, are, pe cont propriu sau pe contul altuia, interese contrare acelora ale societatii, nu poate lua parte la nici o deliberare sau decizie privind aceasta operatiune. Asociatul care nu respecta aceasta interdictie este raspunzator de daunele cauzate societatii, daca, fara votul sau, nu s-ar fi obtinut majoritatea ceruta.

Prin urmare, aceste dispozitii legale trateaza problema conflictului de interese dintre asociat si societate. Conflictul de interese apare cu privire la o operatiune determinata in care unul dintre asociati are, direct sau indirect, interese contrare cu cele ale societatii.

Avand in vedere ca respectivul contract urmeaza a fi incheiat cu o persoana apropiata dvs, respectiv cumnata, minoritarul respectiv va banuieste, probabil, de interese contrare celor ale societatii.



Insa, daca este vorba despre un contract ce priveste bunurile ce fac obiectul activitatii curente a societatii, administratorul este singurul in masura sa decida (bineinteles, in limita puterilor conferite prin actul constitutiv).
Daca contractul respectiv nu prevede pentru cumnata clauze mai favorabile decat cele pe care societatea le foloseste, in mod obisnuit, in contractele incheiate cu alti clienti, nu aveti nicio problema
Revin cu o completare la prima parte a raspunsului meu.

In cazul in care adunarea generala decide incheierea contractului respectiv, minoritarul, in baza art. 132 LSC, va putea cere in instanta anularea hotararii adunarii generale si, pe cale de consecinta, a contractului astfel incheiat.
Insa, cu aceasta ocazie, va trebui sa si dovedeasca faptul ca dvs ati avut un interes contrar cu cel al societatii cu privire la operatiunea in cauza.
O simpla afirmatie ... nu tine.

Alte discuții în legătură

Imprumuturi administratori/asociati de la firma Ramona Orlenschi Ramona Orlenschi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o interpretare pentru articolul 144^4 din legea 31/1990. As vrea sa stiu daca imprumutul de 5000 E se poate lua de catre ... (vezi toată discuția)
Grup de interes economic nicoga nicoga As vrea sa stiu daca exista o definitie a grupului de interes economic la care face referire Legea falimentului. Este vorba de acea declaratie cu privire la ... (vezi toată discuția)
Imprumut administrator de la firma AndreeaSimo AndreeaSimo Buna ziua, Administratorul are voie sa ia un imprumut din firma? Multumesc! (vezi toată discuția)