avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... grup de interes economic
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

grup de interes economic

As vrea sa stiu daca exista o definitie a grupului de interes economic la care face referire Legea falimentului. Este vorba de acea declaratie cu privire la apartenenta la un grup economic a unei firme care a solicitat falimentul. Care sunt criteriile de incadrare in aceasta categorie?.
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 11:20, 15 Septembrie 2009
Grupul de interes economic este prevazut de Legea societatilor comerciale nr,31/1990 republicata. Despre grupuri de interes economic cuprinde prevederi si Legea concurentei nr.21/1996. Dac societatile sunt societati tranzactionate pe o piata reglemantata gasiti prevederi si in Legea pietei de capital nr.247/2004 si Regulamentul CNVM nr.1/2006.
si in TITLUL V: Grupurile de interes economic
CAPITOLUL I: Grupurile de interes economic
din
LEGE nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei

Este reglementată de legea 161/2003. Reprezintă o asociere între două sau mai multe pers. fizice sau juridice, constituită pe o perioadă determinată, în scopul înlesnirii sau dezvoltării economice a membrilor săi, precum şi al îmbunătăţirii rezultatelor activităţii respective. Procedura de insolvenţă se poate aplica în cazul grupul de interes economic indiferent dacă are calitatea de comerciant sau nu (art. 218, al.2).
În anexă se cere lista membrilor grupului de interes economic sau, după caz, a asociaţilor cu răspundere nelimitată, pentru societăţile în nume colectiv sau cele în comandită.
deci cred că depinde, după cum vă încadraţi în una din cele 3 situaţii
Cred ca va referiti la faptul ca legea insolventei instituie la art.80 alin.2 lit.b o perioadă “suspectă” de 3 ani pentru operaţiunile încheiate de către debitor cu persoane informate din anturajul său, presupunând că acestea au dorit să dilueze activul debitorului în scopul salvării contribuţiei lor.
Astfel de acte anulabile pot fi cele încheiate cu un membru sau administrator, atunci când debitorul este un grup de interes economic. In acest sens, v-ar putea interesa si articolele urmatoare din aceeasi lege 161/2003 :

ART. 151
(1) Administratorii sunt solidar raspunzatori fata de societate pentru:
a) existenta registrelor cerute de lege si corecta lor tinere;
b) exacta indeplinire a hotararilor adunarilor generale;
c) stricta indeplinire a indatoririlor pe care legea si actul constitutiv le impun.
(2) Actiunea in raspundere impotriva administratorilor apartine si creditorilor grupului, insa acestia o vor putea exercita numai atunci cand, prin operatiunile efectuate pentru realizarea obiectului de activitate al grupului, nu sunt achitate la scadenta, in mod repetat, obligatiile grupului sau in caz de deschidere a procedurii reglementate de Legea nr. 85/2006 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
ART. 219
(1) Vor putea fi acordate administratorilor remuneratii si orice alte sume sau avantaje numai in baza unei hotarari a adunarii generale.
(2) Este interzisa creditarea de catre grup a administratorilor acestuia, prin intermediul unor operatiuni, precum:
a) acordarea de imprumuturi administratorilor;
b) acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior incheierii de catre grup cu acestia de operatiuni de livrare de bunuri, prestari de servicii sau executare de lucrari;
c) garantarea, directa sau indirecta, in tot sau in parte, a oricaror imprumuturi acordate administratorilor, concomitenta sau ulterioara acordarii imprumutului;
d) garantarea, directa sau indirecta, in tot sau in parte, a executarii de catre administratori a oricaror alte obligatii personale ale acestora fata de terte persoane;
e) dobandirea cu titlu oneros sau plata, in tot sau in parte, a unei creante ce are drept obiect un imprumut acordat de o terta persoana administratorilor ori o alta prestatie personala a acestora.
(3) Prevederile alin. (2) sunt aplicabile si operatiunilor in care sunt interesati sotul, rudele sau afinii pana la gradul al patrulea inclusiv ai administratorului; de asemenea, prevederile alin. (2) sunt aplicabile daca operatiunile privesc o societate civila sau comerciala la care una dintre persoanele anterior mentionate este administrator sau director ori detine, singura ori impreuna cu una dintre persoanele sus-mentionate, o cota de cel putin 20% din valoarea capitalului social subscris.
(4) Prevederile alin. (2) nu se aplica:
a) in cazul operatiunilor a caror valoare exigibila cumulata este inferioara echivalentului in lei al sumei de 5.000 de euro;
b) in cazul in care operatiunea este incheiata de grup in conditiile exercitarii curente a activitatii sale, iar clauzele operatiunii nu sunt mai favorabile persoanelor mentionate la alin. (2) si (3) decat cele pe care, in mod obisnuit, grupul le practica fata de terte persoane.
ART. 220
(1) Administratorul care are intr-o anumita operatiune, direct sau indirect, interese contrare intereselor grupului trebuie sa instiinteze despre aceasta pe ceilalti administratori si pe cenzori si sa nu ia parte la nici o deliberare privitoare la aceasta operatiune.
(2) Aceeasi obligatie o are administratorul in cazul in care, intr-o anumita operatiune, stie ca sunt interesate sotia, rudele sau afinii sai pana la gradul al patrulea inclusiv.
(3) Administratorul care nu a respectat prevederile alin. (1) si (2) va raspunde de daunele ce au rezultat pentru grup.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grup interes economic nero12 nero12 buna,sunt student in anul2 la drept si as avea nevoie de niste sfaturi/sugestii pentru a avea parte de o apreciere cat mai buna cu ocazia participarii la ... (vezi toată discuția)
Grup de interes economic(g.i.e) ALINA AGNES ALINA AGNES Buna ziua...stie cineva mai multe despre grupul de interes economic? contabilitate?cum se calculeaza cifra de afaceri a unui grup de interes economic? va ... (vezi toată discuția)
Imprumuturi administratori/asociati de la firma Ramona Orlenschi Ramona Orlenschi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o interpretare pentru articolul 144^4 din legea 31/1990. As vrea sa stiu daca imprumutul de 5000 E se poate lua de catre ... (vezi toată discuția)