avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie exclusiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie exclusiva

buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in judecata pt custodie,el nu are casa,nu are nimic,oare se poate sa nu fie custodia comuna,sa fie doar la mine?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:16, 19 Decembrie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Autoritatea parinteasca se poate exercita de catre un singur parinte pentru motive temeinice.
Se considera motive intemeiate ca instanta sa decida in acest sens, atunci cand exista una sau mai multe situatii de natura celor enumerate in art 36 al.7 din Legea 272/2004 sau orice alt motiv care prezinta risc pentru copil si care deriva din exercitarea autoritatii parintesti de catre acel parinte.

Art. 36
(1) Ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea copiilor lor.
(2) Exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala si spirituala a copilului, in special prin ingrijirea acestuia, prin mentinerea relatiilor personale cu el, prin asigurarea cresterii, educarii si intretinerii sale, precum si prin reprezentarea sa legala si administrarea patrimoniului sau.
(3) In situatia in care ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, dar nu locuiesc impreuna, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului invataturii sau pregatirii profesionale, tratamente medicale complexe sau interventii chirurgicale, resedinta copilului sau administrarea bunurilor, se iau numai cu acordul ambilor parinti.
(4) In situatia in care, din orice motiv, un parinte nu isi exprima vointa pentru luarea deciziilor prevazute la alin. (3) , acestea se iau de catre parintele cu care copilul locuieste, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(5) Ambii parinti, indiferent daca exercita sau nu autoritatea parinteasca, au dreptul de a solicita si de a primi informatii despre copil din partea unitatilor scolare, unitatilor sanitare sau a oricaror altor institutii ce intra in contact cu copilul.
(6) Un parinte nu poate renunta la autoritatea parinteasca, dar se poate intelege cu celalalt parinte cu privire la modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, in conditiile art. 506 din Codul civil.
(7) Se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti.
(8) In cazul existentei unor neintelegeri intre parinti cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti, instanta judecatoreasca, dupa ascultarea ambilor parinti, hotaraste potrivit interesului superior al copilului.
amandina20 a scris:

buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in judecata pt custodie,el nu are casa,nu are nimic,oare se poate sa nu fie custodia comuna,sa fie doar la mine?


Dvs. vreti sa fie stabilit domiciliul copilului la dvs.
Chiar daca este custodie comuna nu va afecteaza cu nimic daca vreti sa fie stabilit domiciliul copilului la dvs.

El va avea drept de vizita daca va cere.
tatal este dependent de droguri,a plecat de acasa si nu a mai venit ,nu stiu nimic de el.
amandina20 a scris:

tatal este dependent de droguri,

Aveți probe`? Judecata se face pe probe.
Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2016
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Renuntare custodie Ada Fediuc Ada Fediuc Fostul meu sot, doreste sa renunte la custodia copilului. Aceasta actiune este posibil sa se efectueze la notariat sau doar la judecatorie? Multumesc. (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva David90 David90 Buna seara.As dori sa stiu daca pot avea custodie exclusiva in cazul in care tatal copilului a fost inchis pt furt in Germania,dar a fost scos pe cautiune,plus ... (vezi toată discuția)
Conditii obtinere custodie exclusiva cmutulescu cmutulescu care sunt conditiile pentru a obtine custodia totala asupra copilului in cazul unui divort. (vezi toată discuția)