Buna ziua!
Va prezint urmatoarea situatie. Printr-un act de vanzare-cumparare am devenit proprietar al casei bunicilor mei. In ROL-ul de la primarie sunt tercute pe numele meu, de catre bunici si terenurile pe care le detineau acestia in extravilan (fanete). Fiii bunicilor mei (tatal meu si unchiul) au vreun drept legal asupra terenurilor dupa 3 ani de la administrarea lor te catre subsemnatul? Multumesc!
ROL-ul care era pe numele bunicului a fost trecut pe numele meu la cererea bunicului de catre persoana care este la registrul agricol in primarie, in prezenta unor martori. Eu platesc taxele si impozitele.
Rol-ul de registru agricol are caracter pur declarativ si nu constituie act de proprietate. Daca bunicii nu v-au transmis dreptul de proprietate asupra terenurilor respective prin act autentic notarial, in cazul decesului dansilor, terenurile vor intra in masa succesorala si vor reveni mostenitorilor, respectiv tatal si unchiul dvs
ROLul nu se poate schimba pe numele altei persoane la cererea titularului sau in prezenta unor martori.
"Schimbarea" rolului prin metoda descrisa nu este legala si nu va acorda drept de proprietate asupra terenurilor.
Dreptul de proprietate se obtine numai prin cumparare, mostenire, donatie, testament. In niciun caz prin schimbarea Rolului.
Inteleg ca trecerea unui teren la primarie de pe rolul unei persoane pe rolul alteia nu este o actiune legala si nu iti ofera calitatea de proprietar. Dar.Ce intra in masa succesorala daca la momentul acesta nu exista proprietati pe numele bunicului? Daca fac succesiunea cei doi fii nu trebuie sa aduca dovada ca bunurilor parintilor lor le apartineau acestora?
Va multumesc pentru raspunsuri!