avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate modifica fisa post salariatei revenite din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate modifica fisa post salariatei revenite din CIC?

Buna ziua. Avem urmatoarea situatie:
O salariata se intoarce din concediu crestere copil cu 2 luni mai devreme. Pe postul acesteia exista la un moment dat o alta persoana, insa datorita faptului ca profesional aceasta persoana este mai buna, in organigrama i se infiinteaza un post identic cu cel al salariatei ce a revenit din CCC. Astfel salariata a revenit pe postul ei din CCC si mai avem si aceasta salariata angajata pe perioada nedeterminata.
Datorita faptului ca noua salariata ( angajata pe per. nedeterminata ) este mai eficienta decat cea revenita din CCC, se doreste modificarea fiselor post ale celor doua salariate, insa cea revenita din CCC nu doreste acest fapt si solicita oarecum concedierea celeilalte mentionand ca a venit pe postul ei, iar cealalata nu renunta la atributiile sale. Astfel avem doua salariate ce ocupa doua posturi ce au aceleasi atributii, insa una din ele profesional este mai buna decat cea revenita din CCC.
Ce putem face sa le multumim pe amandoua intrucat modificarea fisei post nu o putem face unilateral? Salariatei intoarse din CCC i se pot da noi atributii si restrange altele?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:38, 17 Decembrie 2016
La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

Modificarea unilaterala a c.i.m. - felul muncii - se poate face numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege,si anume :
- delegarea
- detasarea
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.
Bun, inteleg asta. Dar ajungem in situatia in care angajatorul si daca vrea sa diminueze din atributii sau sa dea alte atributii, nu poate ca nu vrea angajatul. Adica daca eu sunt femeie de serviciu si in atributiile mele intra sa dau cu matura si sa spal pe jos, iar seful doreste sa imi completeze fisa post si cu faptul ca trebuie sa sterg pragul, nu oate face asta pentru ca eu nu vreau sa sterg si praful, nu? Adica nu exista nici o solutie in acest sens? Pana la urma se ajunge la situatia in care angajatul face chiar ce vrea el nu ce are nevoie angajatorul.
Mentionez faptul ca salariatei revenite din CCC i s-ar lua cateva atributii si i s-ar da altele mai usoare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Decembrie 2016
Moncuta, utilizator
Art. 40 C.mun
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;

....

Angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.

1. In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008)

"In principiu, nu constituie o modificare a contractului individual de muncă schimbarea atribuţiilor postului, dar numai dacă nu se modifică natura muncii.
Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund, în fapt, unei funcţii cu un alt specific, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii.(C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1709/R din 18 martie 2009, nepublicată).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca lyly64 lyly64 Buna seara , daca o persoana este in preaviz , angajatorul are voie sa-i modifice fisa postului? bugetari, bugetari. (vezi toată discuția)
Contract de munca lyly64 lyly64 Va rog ,o angajata si-a reluat activitatea din concediu crestere copil,personal contractual, conducerea are voie sa ii schimbe atributiile din fisa postului , ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare fisa post icalota icalota Poate un salariat sa refuze semnarea fisei postului revizuita cu retragerea unor sarcini atribuite unui alt salariat care a fost nou angajat? Mentionez ca prin ... (vezi toată discuția)