avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata studii superioare !!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata studii superioare !!!


Buna seara,
caut un specialist al dreptului muncii, care as dori daca imi poate exprima o parere avizata despre o speta:

In cadrul unui compartiment dintr-o institutie bugetara, sub seful de compartiment sunt 2 subordonati cu incadrare de studii medii, avand aceeasi incadrare si respectiv plata. In urma cu 3 luni institutia bugetara primeste un stat nou de functii, respectiv in compartimentul specificat, prima functie vine cu S (studii superioare), iar cea de a doua ramane la fel. Persoana incadrata initila pe prima functie nu are nici macar bacalaureatul, respectiv cea de-a doua are studii superioare avsolvite. Conform unui ordin al ministrului acelei entitati bugetare, prima persoana pe functia cu S ramane incadrata acolo, iar ce-a de-a doua care are studii superioare ramane pe cea cu studii medii !!! Ulterior aflam ca se va plati functia cu S pentru cel fara bacalaureat, intrucat conform acelui ordin de ministru, nu se poate incadra pe alta functie nici-o persoana daca la stat nou de incadrare, nu se modifica toti indicatorii functiei, respectiv pentru aceasta nu s-au schimbat decat studiile. Precizez ca cele 2 persoane nu au nici-o relatie de subordonare intre ele, decat de cooperare, conlucrare in cadrul aceluiasi compartiment, subordonati aceluiasi sef.
Cum considerati dumneavoastra ca este corect ca o persoana care nu are nici macar liceul terminat sa fie remunerata cu studii superioare, iar cealalta sa nu beneficieze de plata studiilor superioare ce sunt absolvite cu multi ani in urma ? Putem numi aceasta situatie o discriminare, un litigiu de munca, etc ?
Ce lege reglementeaza plata studiilor si incadrarea numai a celor ce le au absolvite, nu a celor fara ? Este o foarte mare nedreptate, consider eu, insa tocmai ca sunteti specialist in domeniu, doresc o parere avizata.
Considerati ca implica initierea unui proces indreptat impotriva angajatorului, cu sanse reale de succes ?

Multumesc frumos
Mihai
Bucuresti, sector 1
:O
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:04, 20 Decembrie 2016
1. Angajatorul este obligat sa acorde salariul minim brut pe economie indiferent de studiile necesare ocuparii acelei functii.

2. Sistemul de salarizare a personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral sau in majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale se stabileste prin lege, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative.
Deci, se plateste S-ul functiei chiar daca angajatul are 10 clase ? Da sau nu, si ce lege reglementeaza conditiile de incadrare si plata functie cu studii superioare ?
Pentru sectorul bugetar exista Legea nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice si alte acte normative.

Codul Muncii
art.164
......
(2) Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.
(3) Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.
(4) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este adus la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului.
Cred ca nu m-ati inteles.
Nu e vb despre plata salariului minim, sau mediu etc, ci despre incadrare si plata pe functie cu studii superioare a unei persoane ce nu are nici macar bacalaureatul, intr-o institutie publica !!!
Eu am intrebat ce Lege reglementeaza conditiile de studii pentru a incadra o functie cu studii superioare pentru personalul plătit din fonduri publice, adica este obligatorie aceasta conditie/criteriu ?
Multumesc
Legea cadru pentru sectorul bugetar privind salarizarea este Legea nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Nu exista strict un act normativ care sa mentioneze exact ce doriti dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme incadrare pesonal bugetar contractual Sylvian2010 Sylvian2010 Buna ziua. am o problema de genul urmator. lucrez in Centrul Cultural dintr-un orasel de langa Bucuresti. problema este ca incadrarea ne-a fost facuta pe legea ... (vezi toată discuția)
Salariul brut arhivar bugetari Sophia2010 Sophia2010 Buna ziua! As dori daca stie sa ma lamureasca cineva cat ar fi salariul brut pt un post de arhivar TP I, cu studii medii, 5 ani vechime, la bugetari (Consiliu ... (vezi toată discuția)
Salariu personal contractual muzeu Barberas Barberas Buna ziua, Ma numesc Dan Manuel si lucrez in sectorul bugetar, ramura cultura. As avea o intrebare referitor la salariul personalului contractual , mai exact ... (vezi toată discuția)